Gezond recept boordevol koolhydraten

Je maakt ze in minder dan een half uur en ze bulken van de voedingstoffen: onze nieuwste hardlooprecepten.

donderdag, 17 november 2016, 13:46
Gezond recept boordevol koolhydraten

Niet te vergelijken met supermarkt-cruesli.Hardlooprecepten

Ze zijn razend populair, de kookboeken van Runner’s World. Vandaar dat we deze maand Runner’s World Hardlooprecepten hebben gepubliceerd. Daarin vind je 150 verantwoorde, voedzame, lekkere en sportieve recepten die je in een handomdraai op tafel zet. In een half uur ben je klaar!

In het nieuwe (november)nummer van Runner’s World tref je een voorpublicatie aan van acht heerlijke recepten. Speciaal voor Runnersweb.nl publiceren we dit recept voor een gezond ontbijt:

AMANDEL KERSENGRANOLA

Granola lijkt op muesli, een mix van noten, zaden, granen en zuidvruchten, maar dan geroosterd. Dat geeft het een lekkere ‘gebrande’ smaak en een krokante bite en tegelijkertijd blijven veel van de antioxidanten bewaard.

Zelfgemaakte granola is niet te vergelijken met ‘supermarkt-cruesli’, die veel kunstmatige geur- en smaakstoffen, toegevoegde suikers en (trans)vetten bevat.

Maak je granola dus zelf met onderstaande ingrediënten en bewaar het in een luchtdichte verpakking. Granola zit boordevol hardlopersvriendelijke voedingsstoffen, zoals koolhydraten, vezels, gezonde vetten en antioxidanten.
Samen met yoghurt vormt het een gezond, vullend ontbijt.

Ingrediënten
(voor 5 bakjes)

  • 6 el koolzaadolie
  • 2 el agavestroop of honing
  • 60 ml esdoornsiroop
  • ½ tl vanille-extract
  • ¼ tl amandelextract
  • 180 g havermout
  • 70 g geschaafde amandelen
  • 35 g grofgehakte cashewnoten
  • ½ kopje geroosterde tarwekiemen
  • ½ tl kaneel
  • mespuntje gemalen kruidnagel
  • 75 g gedroogde kersen in stukjes

Bereiding
(20 minuten plus afkoelen)

  • Verhit de oven voor op 180 graden.
  • Mix in een beker de olie met de agavestroop, esdoornsiroop, vanille- en amandelextract.
  • Roer in een beslagkom de havermout, amandelen, cashewnoten, tarwekiemen, kaneel en kruidnagel door elkaar.
  • Giet hier vervolgens de oliemix overheen.
  • Roer nog eens stevig door elkaar, zodat alle ingrediënten van een laagje olie zijn voorzien.
  • Verdeel de granola over een ovenplaat met bakpapier.
  • Bak die in 15 minuten goudbruin.
  • Haal het gerecht uit de oven en bestrooi het gelijkmatig met stukjes gedroogde kers.
  • Laat het goed afkoelen en stop de granola in een luchtdichte bus. Zo blijft het tot wel drie weken goed.

>>Voedingswaarde per bakje (30 g)

  • 130 calorieën
  • 2 g vezels
  • 3 g eiwitten
  • 7 g vet (0,5 g verzadigde vetten)
  • 0 mg natrium

 

Bestel nu het boek Runner’s World Hardlooprecepten (tijdelijke actie: korting voor abonnees).

 

Tekst: Joanna Sayago Golub
Foto: Mitch Mandel