Glutenvrij eten is een must voor mensen met een glutenintolerantie en een aanrader voor mensen die glutensensitief zijn. Toch is glutenvrij leven niet zo eenvoudig als simpelweg gluten weglaten uit je dieet, want glutenvrije producten zitten vaak vol met extra suikers, vetten en emulgatoren. Wij vertellen waar je op moet letten.

Het gevaar dat smaakverbeteraars heet

Aan bewerkte glutenvrije levensmiddelen, met name glutenvrij brood, koekjes, cake en andere ‘namaakproducten’ worden veel emulgatoren, vetten en suikers toegevoegd. Dat is meestal om de smaak, maar ook om de textuur van normale graanproducten na te bootsen.

Juist de gluten zorgen voor de elastische structuur van producten. Glutenvrije producten zijn door het gebrek daaraan gewoonlijk droger en korreliger.

Door alle toevoegingen om ze eetbaarder te maken, bevatten ze vaak meer calorieën, waar je maar weinig voedingsstoffen voor terugkrijgt. Bovendien zijn glutenvrije producten vaak erg duur.

Wat is een glutenintolerantie?

Een glutenintolerantie wordt ook wel coeliakie genoemd en houdt in dat je gluten niet kunt verdragen. Ongeveer 170.000 Nederlanders hebben volgens het Voedingscentrum last van glutenintolerantie, iets minder dan 1 procent van de bevolking. Veel voorkomende klachten zijn:

  • Buikpijn
  • Diarree
  • Obstipatie
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn

Tips voor een glutenvrij dieet

De kunst is om je dieet vanaf nul op te bouwen. Denk niet in namaakproducten, maar kijk naar producten die van nature glutenvrij zijn. Namaakproducten zijn vaak ongezonder en kunnen niet altijd tippen aan het product met gluten. Het is ook belangrijk om je dieet aan te vullen met bijvoorbeeld peulvruchten, groenten, fruit en gedroogd fruit. Producten met gluten bevatten namelijk veel gezonde voedingsstoffen.

Wil je graag glutenvrij eten, richt je dan op onbewerkte voedingsmiddelen, zoals:

  • quinoa
  • gierst
  • boekweit
  • rijst
  • aardappelen
  • glutenvrije havermout

Geen wetenschappelijk bewijs voor voordelen glutenvrij dieet

Af en toe beweren individuen dat een glutenvrij dieet ook voor mensen zonder intolerantie gezonder is dan een dieet met gluten. Ze baseren zich op persoonlijke ervaringen. Wetenschappelijk onderzoek heeft het voordeel van glutenvrij nog nooit aangetoond.