Lekker ontbijten met deze biet-smoothie

'Stop met calorieën tellen en wees niet zo bang voor vet.'

zaterdag, 7 januari 2017, 12:00
Lekker ontbijten met deze biet-smoothie

Verantwoord recept voor hardlopers.

Voor een verantwoord voedingspatroon is het belangrijk om naar het grotere plaatje te kijken. Dus ook naar waar je ingrediënten vandaan komen, hoe ze zijn gekweekt, hoeveel ervan bewerkt is, hoe het smaakt en vooral: hoe je je erbij voelt.

Dat betekent een gevarieerd menu van vlees, groenten, fruit, zuivel, volkorengranen, noten en zaden. Let vooral op biologische en lokale produc­ten en proberen zoveel mogelijk seizoensgericht te eten. Voedsel dat op zijn piek wordt geoogst smaakt niet alleen beter, maar bevat ook de meeste voedingsstoffen.

Betrouwbaar
Eet niet elke dag vlees, maar wel regelmatig. In veel gerechten zou groenten op de eerste plaats moeten komen, met vlees op een goede tweede. Haal vlees van betrouwbare, lokale leveranciers, die om onze planeet geven.

Het bio­logische vlees van vrij grazende en scharrelende dieren is niet goedkoop, maar van vlees van hoogstaande kwaliteit kun je minder eten om toch dezelfde voedingswaarden te oogsten.

Stop met tellen
Deze voedingsregels zijn afkomstig uit het boek RUN FAST. EAT SLOW. Het boek is geschreven door viervoudig Olympiër Flanagan (zesde in Olympische marathon Rio) en Elyse Kopecky.

Hun belangrijkste boodschap: stop met calorieën tellen en wees niet zo bang voor vet. Kopecky: ‘Onze recepten zijn gericht op een maximum aan smaak en voedingswaarde en het beperken van ontstekingen en spijsverteringsproblemen.’

Bieten
Uit het boek haalden we een heerlijk ontbijtrecept op basis van bieten. Ken je alle goede berichten over bieten (op Runnersweb) al? Deze zoete, gronderige knollen zijn rijk aan antioxidanten, ontstekingsremmende stoffen en natuurlijke nitraten die helpen je bloeddruk te verlagen.

Verder zorgt het kokoswater in deze smoothie voor nuttige elektrolyten voor je vochthuishouding en de amande­len helpen je om vitaminen uit de bieten en bosbes­sen te halen.

Ingrediënten
(2 porties)

  • rodebietboek1 gekookte rode biet, geschild en in blokjes
  • 150 g (diepvries)bosbessen
  • 1 kleine (diepvries)banaan
  • 250 ml ongezoete amandelmelk of andere melk naar keuze
  • 250 ml kokoswater
  • 1 stukje (2½ cm) verse gember, geschild
  • 1 eetlepel amandelpuree

 

Bereiding

  • Doe de rode biet, bosbessen, banaan, melk, gember, amandelpuree en het kokoswater in de blender.
  • Laat een paar minuten op hoge snelheid draaien tot een smeuïge smoothie.

TIP: Spaar tijd uit door rauwe bieten te gebruiken in plaats van gekookte. Pureer ze in de blender.

 

 

nieuwjaarspakket

Meer fijne, lekkere en uiterst snelle recepten voor lopers vind je in Het Runner’s World Kookboek dat je hier kunt bestellen (met korting voor abonnees).

 

 

 

 

 

Foto (boven): Getty Images