Passievolle pizza met ui en vijgen

Deze eenvoudige, zoet-pittige pizza is lekker en ook nog gezond.

dinsdag, 20 december 2016, 11:30
Passievolle pizza met ui en vijgen

De drie essentiële ingrediënten van Deena Kastor.

‘Mijn twee passies zijn koken en hardlopen,’ vertelt Deena Kastor, drievoudig deelneemster aan de Olympische marathon, winnaar van Olympisch brons op de marathon in Athene (2004) en houdster van het Amerikaanse marathonrecord.

‘Die twee – koken en hardlopen – vullen elkaar prima aan. Als je jezelf goed verzorgt met goede, gezonde producten, kan je lichaam optimaal presteren.’

De juiste ingrediënten
De sleutel tot gezond koken ligt volgens Kastor bij de juiste ingrediënten en er zijn er drie waar zij niet zonder kan: balsamicoazijn, geitenkaas en rucola. Die drie vind je dan ook terug in deze eenvoudige, zoet-pittige pizza.

Ingrediënten
(voor 1 pizza)

  • Kant-en-klaar pizzadeeg
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 2 grote uien, grofgehakt
  • ½ tl zout
  • 1 el lichtbruine suiker
  • 1 el balsamicoazijn (plus iets meer om over de pizza te sprenkelen)
  • 30 g rucola
  • 6 gedroogde vijgen in plakjes
  • 125 g feta, verkruimeld

 

Bereiding
(45 minuten)

  • Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.
  • Rol het deeg uit volgens de instructie op de verpakking.
  • Bak de uien in een laagje olie in een koekenpan en blijf roeren tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg na tien minuten wat zout en de azijn en suiker toe en laat nog eens tien minuten bakken tot de ui helemaal slap en donkerbruin is.
  • Verspreid de uienmix over de pizzabodem en laat aan de buitenkant wat ruimte vrij voor de korst.
  • Beleg de pizzabodem vervolgens met de vijgen en feta en bak deze daarna in vijftien minuten tot de korst goudbruin is.
  • Haal de pizza uit de oven, besprenkel met wat azijn en rucola en snijd in zes punten.

 

Voedingswaarde per portie

  • 179 kcal
  • 17 g koolhydraten
  • 2 g vezels
  • 7 g eiwitten
  • 10 g vet (5 g verzadigd)
  • 305 mg natrium

 

nieuwjaarspakket

Dit recept is afkomstig uit Het Runner’s World Kookboek dat je hier kunt bestellen (met korting voor abonnees).

 

Of maak gebruik van de tijdelijke Nieuwsjaarsaanbieding, samen met het splinternieuwe boek Runner’s World Hardlooprecepten.