6 heerlijke gezonde burger recepten
Op de barbecue of de grill: gezonde varianten op de klassieke hamburger.
Hoe zwaar maak je je burger?
Voedingsexperts raden 85 tot 115 gram vlees aan per burger.
Rundvlees
Rundergehakt is een goede bron van ijzer, seleen en vitamine B. Mager gehakt is weliswaar gezonder, maar bedenk dat hoe minder vet het vlees bevat, hoe minder sappig en smaakvol de burger wordt. Een hamburger van ongeveer 85 gram rundergehakt dat voor 30 procent uit vet bestaat, levert je ongeveer 20 gram eiwitten, 14 gram vet en 210 calorieën.
Bizonvlees
Dit vlees is iets zoeter dan rundvlees en heeft ook een wildachtige smaak. Daarnaast is het een stuk magerder; het bevat slechts 3 gram vet per burger van 85 gram. Qua voedingswaarde is bizon vergelijkbaar met rundergehakt, hoewel bizon iets meer ijzer en choline bevat. Choline is een zogenoemde halfvitamine dat een sleutelrol speelt bij de spiercontractie en wordt verbruikt bij langdurige inspanningen.
Lamsvlees
Lamsvlees is rijk aan eiwitten, zink, ijzer, en vitamine B12. Daarnaast bevat het vijf keer zoveel ontstekingsremmende omega-3-vetzuren en alfalinoleenzuur als rundvlees. Vraag je lokale slager om lamsgehakt van de schouder.
Varkensvlees
Een uitstekende bron van seleen, dat je beschermt tegen oxidatieve stress. Varkensvlees bevat ook B-vitaminen die een sleutelrol spelen bij de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten. Varkensgehakt is vaak erg vet; het beste is om een varkenshaas in de gehaktmolen te draaien; die bevat slechts 7 gram vet per hamburger van 85 gram.
Zalm
Gekweekte Noorse zalm, maar vooral wilde zalm uit Alaska, is een rijke bron van gezonde omega-3-vetzuren. De zalm uit Alaska is iets magerder en bevat meer zink, calcium en ijzer (stimuleert het uithoudingsvermogen).
Kalkoen
85 gram kalkoengehakt bevat maar liefst 22 gram eiwitten en slechts 10 gram vet. Daarnaast levert het donker- en lichtgekleurde vlees ijzer en zink, twee noodzakelijke mineralen voor je weerstand. Vermijd gehakt van de praktisch vetloze kalkoenborst; dat levert een droge, smakeloze hamburger op.
Veggieburgers
Vegetarische hamburgers uit de diepvries zijn handig als je weinig tijd hebt. Maar als je er een halfuurtje voor uittrekt, gaat er niets boven zelfgemaakte ‘veggieburgers’ vol verse groenten, kruiden en volkorengranen. Veggieburgers met champignons komen qua smaak en textuur het dichtst in de buurt van vleeshamburgers, terwijl burgers van peulvruchten (zoals zwarte- en sojabonen) veel eiwitten leveren. Je kunt er ook wat gemalen noten doorheen kneden, voor een extra portie gezonde vetzuren en plantaardige eiwitten.
Meer van Runner's World
Easy peasy poke bowl
Eiwitrijke broodpudding van oud brood
Snelle pasta-salade met makreel
Lasagne met zalm en spinazie