Skip to Content

7 geweldige hamburgers voor sporters

Hamburgers, het lijkt junk food, maar deze cadeautjes tussen twee broodjes kun je jezelf gerust geven. Eet smakelijk!

Door Runners World
hamburger, hamburgers, gezond, sporter, voedsel, happen, vlees, grill, herstelvoedselpinterest
FOTO: GETTY

Niet saai
Klaar om de grill aan te steken? Deze zeven recepten voor een smakelijke hamburger zijn perfecte traktaties voor je herstel of op een rustdag.
Hamburgers hoeven niet saai te zijn. Met de recepten voor de inventieve variaties hieronder – plus gedetailleerde instructies voor de burgers, broodjes, spreads, kaas en toppings – staat alles klaar om een sensationele herstelmaaltijd te serveren. Wie nodig je uit?

1

Ultieme rundvleesburger

Food, Brown, Finger food, Red, Ingredient, Sandwich, Cuisine, Baked goods, Bun, Produce,
FOTO: GETTY

Ingrediënten
(4 porties)

  • 6 plakken bacon
  • 4 el mayonaise
  • ½ el Sriracha chilisaus
  • koolzaadolie voor de grill
  • 4 plakjes zoete ui (1 cm dik)
  • 750 g rundergehakt
  • 1 tl zeezout
  • ½ tl gemalen zwarte peper
  • 4 plakken cheddar
  • 4 kaiserbroodjes
  • 16 plakjes augurk
  • 4 plakken tomaten
  • 4 blaadjes sla

Bereiding
Leg de bacon plakken in een grote koekenpan. Bak de plakken zo’n 8 minuten op middelhoog vuur, terwijl je ze af en toe omdraait, tot ze knapperig zijn. Laat ze uitlekken op een bord bekleed met een vel keukenrol. Laat ze lichtjes afkoelen en breek de plakken in tweeën.

Meng in een kleine kom ondertussen de mayonaise met de Sriracha chilisaus.

Verwarm de grill tot op een middelhoge temperatuur. Verdeel de olie met een kwast over de bakplaat. Leg de uien op de bakplaat en bak ze zo’n 3 minuten aan beide kanten, totdat ze licht verkoold zijn. Haal ze van de grill en zet ze opzij.

Terwijl je de uien bakt, maak je van het rundergehakt 4 burgers, waarbij je een kuil in het midden drukt. Kruid de buitenkant van de burgers met peper en zout. Bak ze zo’n 6 minuten, draai de burgers om en leg op iedere burger een plak kaas. Bak ze nog 6 tot 7 minuten voor medium of goed doorbakken.

Rooster de broodjes ondertussen lichtjes. Verdeel de Sriracha-mayonaise over de binnenkant van de broodjes. Leg de gebakken burgers op de geroosterde broodjes en verdeel de bacon, ui, tomaat, augurk en sla over de broodjes. Leg de bovenkant van het broodje er bovenop en dien op.

2

Pittige zwarte bonen burger

Food, Finger food, Brown, Cuisine, Sandwich, Ingredient, Red, Baked goods, Bun, Dish,
FOTO: GETTY

Ingrediënten
(4 porties)

  • 65 g walnoten
  • 1 kleine witte ui, in vieren gesneden
  • 1 blik zwarte bonen (400g), uitgelekt en afgespoeld
  • 50 g panko broodkruimels
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl chilipoeder
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • ½ tl zeezout
  • ¼ tl gemalen zwarte peper
  • 1 ei, licht geklopt
  • 1 el koolzaadolie
  • 4 plakken kaas
  • 4 grote pretzel broodjes
  • 4 el olijf mayonaise
  • 1 tl hete saus (optioneel)
  • 2 geroosterde paprikahelften
  • 4 blaadjes Romaine sla

Bereiding
Doe de walnoten in een keukenmachine. Vermaal ze zo’n 20 seconden tot ze zo fijn zijn als broodkruimels en doe ze in een middelgrote kom.

Stop de uien zo’n 10 seconden in de keukenmachine, totdat ze fijngehakt zijn. Voeg de helft van de bonen toe en maak er in ongeveer 10 seconden een dikke puree van. Voeg het mengsel bij de kom met walnoten. Voeg de resterende bonen, broodkruimels, komijn, chilipoeder, paprikapoeder, zout, peper en het ei toe. Meng alles goed door elkaar. Vorm 4 burgers; met natte handen gaat dit makkelijker. Laat de burgers 1 uur rusten.

Verwarm olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de burgers in de pan en bak ze 5 tot 7 minuten tot ze bruin zijn. Draai de burgers om, beleg ze met kaas en bak ze nog 4 tot 6 minuten, de laatste paar minuten met een deksel op de pan om de kaas te laten smelten.

Rooster ondertussen de broodjes. Smeer ½ eetlepel mayo op iedere onder- en bovenkant. Leg de burgers op de broodjes en garneer iedere burger met ¼ theelepel hete saus, ¼ van de paprika en 1 blaadje sla. Leg de bovenkant van het broodje erop en dien op.

3

Sesam zalm burger

Dish, Food, Cuisine, Ingredient, Produce, Salmon burger, Staple food, Recipe, Fast food, Finger food,
FOTO: GETTY

Ingrediënten
(4 porties)

  • 500 g zalmfilet zonder huid en graat
  • 50 g panko broodkruimels
  • 60 g gesneden lente-uitjes
  • 15 g gesneden verse koriander
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 el geroosterde sesamolie
  • 2 el sojasaus
  • ¼ tl zeezout
  • 1 el koolzaadolie
  • 4 grote sesambroodjes
  • 2 handjes gemengde sla
  • 2 el hoisinsaus

Bereiding
Snijd de zalm in blokjes van 2 centimeter. Doe de helft van de vis in een keukenmachine en vermaal dit in 15 seconden tot een gelijkmatige puree. Stop indien nodig om de resten van de zijkant van de kom te schrapen. Voeg de overgebleven zalm toe en mix het tot een compact geheel, waarbij de grote stukken verdwenen zijn. Giet het mengsel in een grote kom. Voeg de broodkruimels, lente-ui, koriander, knoflook, sesamolie, sojasaus en het zout toe. Kneed het door elkaar en maak met natte handen vier burgers.

Verhit de koolzaadolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de burgers 5 minuten. Draai ze om en bak ze 5 minuten aan de andere kant.

Rooster ondertussen de broodjes. Leg de burgers op de onderkant en beleg ze met ¼ van de gemengde sla. Smeer hoisinsaus op de bovenkant van de broodjes en leg deze er bovenop.

Advertentie - Lees hieronder verder
4

Dubbele uien Wagyu burger

Dish, Food, Cuisine, Buffalo burger, Ingredient, Hamburger, Sloppy joe, Breakfast roll, Slider, Junk food,
FOTO: GETTY

Ingredienten
(4 porties van 2 broodjes)

  • 500 g Wagyu gehakt
  • ½ tl zeezout
  • 1/8 tl peper
  • 1 el koolzaadolie
  • 150 g gesneden uien
  • 175 g gesneden rode peper
  • 125 g geraspte mozzarella
  • 8 witte puntjes
  • 8 tl steaksaus
  • 8 tl augurkenblokjes
  • 25 g gebakken uitjes

Bereiding
Verdeel het gehakt in 8 gelijke porties en vorm 8 burgers met een diameter van 7,5 centimeter. Besprenkel beide kanten van alle burgers met ¼ theelepel zeezout en de peper. Zet de burgers opzij.

Verhit olie op middelhoog vuur in een grote gietijzeren pan of koekenpan met stevige bodem. Voeg de ui, rode peper en resterende ¼ theelepel zout toe. Roer af en toe tot de groenten zacht zijn en de ui glazig, zo’n 10 minuten. Doe de groenten in een afgedekte kom om ze warm te houden.

Zet de pan terug op het vuur en leg 4 burgers in de pan. Bak ze 3 minuten tot ze bruin zijn. Draai ze om en strooi 1 eetlepel kaas over iedere burger. Doe een deksel op de pan en bak de burgers nog zo’n 3 minuten tot de kaas gesmolten is en de burgers doorbakken zijn.

Wikkel ondertussen 4 broodjes in een vochtige keukenrol en verwarm ze 30 seconde in de magnetron.

Leg de gebakken burgers op de broodjes. Beleg iedere burger met 1 theelepel steaksaus, 1 eetlepel gebakken ui, peper, 1 theelepel augurkenblokjes en 1 eetlepel gebakken uitjes. Leg de bovenkant van de broodjes er bovenop.

5

Lamburger met tzatziki

Dish, Food, Cuisine, Ingredient, Buffalo burger, Fast food, Junk food, Hamburger, Produce, Veggie burger,
FOTO: GETTY

Ingrediënten tzatzikisaus

  • ½ komkommer, geschild en geraspt
  • ½ tl zeezout
  • 140 g Griekse yoghurt 2%
  • 1 el gesneden verse dille
  • 1 el gesneden verse munt
  • 1 teentje geperste knoflook
  • 1 ½ tl citroensap

Bereiding
Doe de geraspte komkommer in een zeef boven een kom en besprenkel met zout. Meng dit door elkaar en laat het 30 minuten rusten. Pers er daarna zoveel mogelijk water uit en doe de komkommer in een middelgrote kom. Voeg de yoghurt, dille, munt, knoflook en citroensap toe. Roer het goed door elkaar. Dek af en zet in de koelkast tot gebruik.

Ingrediënten hamburger
(4 porties)

  • 750 g lamsgehakt
  • ½ tl zeezout
  • ½ tl gemalen komijn
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • ¼ tl gemalen zwarte peper
  • koolzaadolie voor de grill
  • 4 ciabattabroodjes
  • 4 dikke plakken tomaat
  • 4 dunne plakken rode ui
  • 225 g verse baby spinazie

Bereiding
Verwarm de grill op middelhoge temperatuur. Doe het lamsgehakt, zout, komijn, kaneel en peper in een grote kom. Kneed de kruiden door het gehakt en vorm 4 burgers met een kuil in het midden. Vet de grill in met olie. Bak de burgers zo’n 6 minuten op de grill, met de deksel gesloten, tot de grillstrepen in het vlees staan. Draai de burgers om en bak ze nog 6 tot 7 minuten voor medium of goed doorbakken.

Bak ondertussen de ciabattabroodjes af. Leg de burgers op de broodjes en beleg ze met 2 eetlepels tzatzikisaus, een plak tomaat, een plak ui en ¼ van de spinazie. Leg de bovenkant van het broodje er bovenop en serveer.

6

Pindakaas bacon burger

Food, Finger food, Sandwich, Ingredient, Cuisine, Hamburger, Dish, Bun, Leaf vegetable, Baked goods,
FOTO: GETTY

Ingrediënten
(4 porties)

  • 12 plakken gerookte bacon
  • 1 el koolzaadolie
  • 750 g mager gehakt
  • 4 el pindakaas
  • 4 zachte broodjes
  • 4 plakken tomaat
  • 8 augurkenschijfjes
  • 4 blaadjes rode sla

Bereiding
Verwarm de oven tot 175 °C. Leg de bacon op bakpapier en bak zo’n 25 minuten in de oven tot ze krokant zijn, draai halverwege om. Laat de bacon uitlekken op keukenpapier en zet opzij.

Verwarm ondertussen olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Maak 4 burgers van het gehakt en leg ze in de pan zodra deze warm is. Bak ze zo’n 4 minuten, totdat de onderkant een donkere kleur krijgt. Draai ze om en bak ze tot de gewenste gaarheid (doorbakken?) is bereikt, nog zo’n 3 tot 4 minuten voor medium.

Verplaats de burgers naar een bord en beleg ze met 1 eetlepel pindakaas. Verwijder de pan van het vuur en leg de broodjes met de kop naar beneden in de pan om ze te roosteren.

Leg de burgers op de broodjes. Beleg met 3 plakken bacon, 1 plak tomaat, 2 augurkenschijfjes en 1 blaadje sla. Leg de bovenkant van het broodje er bovenop.

Advertentie - Lees hieronder verder
7

Chipotle chili kalkoen burger

Food, Finger food, Sandwich, Cuisine, Ingredient, Dish, Baked goods, Leaf vegetable, Produce, Bun,
FOTO: GETTY

Ingrediënten
(4 porties)

  • 750 g kalkoengehakt
  • 3 gesneden chipotle chili pepers in adobo saus uit blik
  • ½ middelgrote witte ui
  • 2 fijngehakte teentjes knoflook
  • ½ tl zeezout
  • koolzaadolie voor de grill
  • 120 g verkruimelde verse kaas
  • 4 volkoren broodjes
  • 1 avocado, geprakt
  • 8 el pico de gallo
  • 4 blaadjes sla

Bereiding
Verwarm de grill op middelhoog vuur. Meng in een grote kom het kalkoengehakt, de pepers, ui, knoflook en het zout met een vork door elkaar. Maak met natte handen 4 burgers en druk een gat in het midden.

Vet de grill in met olie. Bak de burgers op de grill met het deksel gesloten tot de grillstrepen in de burgers staan. Draai de burgers om en strijk er 2 eetlepels verse kaas overheen. Bak de burgers nog zo’n 5 minuten tot ze een interne temperatuur van ongeveer 165 °C bereiken.

Rooster ondertussen de broodjes. Smeer ¼ van de avocado op de binnenkant van de bovenkant. Leg de burgers op de onderkant. Beleg de burgers met 2 eetlepels pico de gallo en 1 blaadje sla. Leg de bovenkant erop en serveer.

Bron: Bicycling.nl

Meer van Runner's World
 
preview for Voeding

Recepten

poke bowl recept

Easy peasy poke bowl

broodpudding

Eiwitrijke broodpudding van oud brood

vrouw maakt salade

Snelle pasta-salade met makreel

lasagne spinazie zalm

Lasagne met zalm en spinazie

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder