De 6 trends die we gaan zien in 2018

Onze voorspellingen voor 2018.

zaterdag, 6 januari 2018, 14:00
De 6 trends die we gaan zien in 2018
FOTO: ERIK VAN LEEUWEN

Wat zal 2018 brengen?

Bij Runner’s World zijn we best opgewonden over het nieuwe jaar. Hoe kan het ook anders, gezien alles wat er in 2017 is gebeurd? Eliud Kipchoge die bijna de marathonbarrière van twee uur doorbrak, Dafne Schippers die schitterde tijdens het WK in London en Amerikaanse lopers die voor het eerst in decennia in Chicago en New York winnen.

We zijn terughoudend om duidelijke voorspellingen te doen, maar hier zijn zes onderwerpen – noem ze trends, verschijnselen of gebeurtenissen– waar we onze ogen op richten in de komende 12 maanden.

1 / 6

1. Hardloopschoenen op maat

Dit maatwerk is aan het opwarmen in 2018. Tot dusver is geen enkel merk erin geslaagd het systeem te perfectioneren zonder de prestaties op te offeren. We hebben al een aantal grote doorbraken gezien van merken zoals Brooks en Salomon, en kleinere experimenten van Nike en New Balance. Desondanks wachten we nog steeds op het resultaat van de hardloopschoen die echt voor jou gemaakt is.

Zullen het alleen maar marketing fratsen zijn? Of kan je loopervaring echt veranderen? We gaan het uitzoeken, dus blijf komende maanden op de hoogte van deze trend.

Tekst: Molly Ritterbeck.

arrow down
2 / 6

2. Nieuwe draagbare databanken

In 2018 worden smartwatches en fitness-trackers nog preciezer. Ze zullen zich van accessoire-apparaten met beperkte functies ontplooien naar uitgebreide digitale coaches die je kunt dragen tijdens je hardloop-, fietstocht of zelfs in het zwembad. De Misfit Vapor en Fitbit Ionic horloges die in de herfst van 2017 werden gelanceerd, geven een glimp van wat nog komen zal. Ze zijn beiden waterbestendig, slaan muziek op, integreren met apps van derden, meten de hartslag en volgen allerlei soorten activiteiten, van hardlopen tot zwemmen en nog veel meer.

De Fitbit Ionic en het Samsung Gear Sport-pack krijgen andere geavanceerde functies, zoals one-touch-betalingen. De Gear Sport gaat nog een stap verder met begeleide workouts en dagelijkse stretch-suggesties. Daarbij kan je erop rekenen dat de functies van de nieuwe smartwatch lanceringen van Apple en Google, die gepland staan in 2018, de norm worden.

Tekst: Michael Charboneau

arrow down
3 / 6

3. Een wedstrijdje slapen

Dit jaar zullen meer hardlopers begrijpen dat herstel een onderdeel is van training. Rustdagen staan steeds vaker in de schijnwerpers en met een goede reden: Dit is het enige moment dat het lichaam van een hardloper kan herstellen en bijtanken.

Shalane Flanagan bijvoorbeeld, die in november 2017 de New York City Marathon won, liep begin 2017 een rugblessure op. Hierdoor was ze voor het eerst sinds tijden genoodzaakt te rusten. Toen ze terugkeerde van haar blessure, voelde ze zich als herboren en haar trainingen behoorden tot de snelste van haar carrière. Dit resulteerde in haar eerste grote marathonoverwinning.

Tekst: Erin Strout

arrow down
4 / 6

4. Kleinschalige hardloopevenementen worden steeds populairder

Lopers kiezen steeds vaker voor informele, onopvallende evenementen boven commerciële, georganiseerde wedstrijden. Denk aan sociale hardloopevenementen die eindigen in kroegen, trail-uitstapjes en dergelijke. Deze kleinschalige hardloopevenementen zijn goedkoper, gemakkelijker in drukke schema’s te plaatsen en er kan rekening gehouden worden met de wensen van de individuele hardlopers.

Tekst: Scott Douglas

arrow down
5 / 6

5. Geaccepteerde basketbal broekjes

De opkomst van hardloopploegen is vanwege verschillende redenen geweldig nieuws. Maar de diepgewortelde regels over hardloopkleding blijven lastig. Deze trends zijn sterk aan het veranderen, als we spreken over prints, tights, maar ook de basket broekjes.

Tieners zijn weg van de basketbal broekjes, terwijl je raar zal worden aangekeken door de hardlopende 35-plussers. 2018 zal hier verandering inbrengen.

Tekst: Paul Snyder

arrow down
6 / 6

6. Het wereldrecord marathon gaat eraan

Misschien dat we dit jaar een nieuw wereldrecord op de marathon zullen zien. Onze voorspellingen: het zal plaatsvinden in Berlijn (net zoals de vorige zes) en de atleet zal waarschijnlijk Nike Vaporfly 4% dragen, of iets soortgelijks. Maar we zullen niet zoveel van het moment kunnen genieten als we zouden willen – de wolk van doping die over de sport hangt zal ons doen twijfelen of wat we zien echt is, zelfs als de nieuwe recordhouder eigenlijk schoon is.

Tekst: Robert James Reese

arrow down