Hoe de harten van hardlopers verschillen

Hoe ziet jouw hart eruit na een leven lang hardlopen?

dinsdag, 18 april 2017, 15:50
Hoe de harten van hardlopers verschillen

Beter pompen

Zoals elke spier past ook het hart – in feite een holle spier – zich aan als gevolg van je sportieve inspanningen. Trainen maakt het hart groter en sterker, waardoor het beter in staat is bloed naar de spieren te pompen.

Op de onderstaande illustraties zie je (in zwart) een aantal van die aanpassingen in vergelijking met een ‘normaal’ hart (in blauw).

1 / 5

Omvang

Het hart van een langeafstandsloper kan tot 50 procent groter zijn dan het hart van iemand die niet traint.

arrow down
2 / 5

Grotere kamers

De bovenste twee hartkamers (de atria) waar het bloed het hart in komt, zijn vergroot. Net als de ventrikels, de twee kamers daaronder die het bloed naar de rest van het lichaam pompen.

arrow down
3 / 5

Flexibelere kransslagaders

De vaten die de bloedvoorziening aan de hartspieren verzorgen zijn elastischer. Zo kan er meer bloed doorheen tijdens inspanning, zelfs als er sprake is van enige vernauwing door aangekoekt cholesterol. Dankzij dit vermogen om op te rekken kan het bloed gemakkelijker langs eventuele blokkades.

arrow down
4 / 5

Meer en bredere vaten

Het capillaire netwerk dat het bloed naar de spieren van het hart zelf vervoert, kan twee- tot driemaal groter zijn dan normaal.

arrow down
5 / 5

Plaques

A: In deze dwarsdoorsnede van een kransslagader is de opstapeling van plaques bij atherosclerose te zien: bobbels cholesterol (geel) met puntjes calcium (blauw).

B: Bij patiënten die statines (een cholesterolverlagend medicijn) nemen, bezitten de plaques meestal minder cholesterol en meer calcium, waardoor ze zich tot een dichte band verharden. Dit leidt tot hoge calciumwaarden in de kransslagader. Echter, deze hardere plaques zijn minder geneigd te scheuren, waardoor de kans op een hartinfarct afneemt. Er is steeds meer bewijs dat plaques bij hardlopers ook dichter en meer stabiel kunnen zijn.

 

Tekst: Alex Hutchinson
Illustraties: Charlie Layton

arrow down