Skip to Content

6 manieren om meer proteïne aan je havermout toe te voegen

Je verrijkt ook nog eens de smaak.

Door Runners World
proteïne, proteine, eiwitten, havermout, recepten, extra, toevoegenpinterest
FOTO: GETTY

Verhoog het eiwitgehalte in je kom havermout.
Het is warm, vult goed, is goedkoop en je kunt er oneindig mee variëren – havermout is een geweldig ontbijt. En dan hebben we het nog niet eens over de talloze voedingsstoffen die het bevat. Zo zorgen beta-glucanen voor een gezond cholesterolgehalte en helpen de antioxidanten in havermout de bloeddruk verlagen.
Waar deze geweldige graansoort niet vol van zit? Eiwit. Met 5 gram eiwit per portie kan het wel wat hulp gebruiken. Daarom vind je hieronder zes manieren waarop je het eiwitgehalte in je kom havermout makkelijk verdubbeld.

1

Pindakaas

guide
.

Een eetlepel pindakaas of andere notenpasta levert 4,5 gram eiwit. Bij twee eetlepels dus 9 gram. Maak het af met vers fruit en geniet van de natuurlijke zoetheid zonder geraffineerde suikers toe te voegen.

2

Melk

guide
.

Als je melk toevoegt aan je havermout, zorgt dat voor 8 extra gram eiwit per portie. Eet je liever geen zuivel? Soja levert 6 tot 7 gram extra, andere melkalternatieven zoals amandel- of kokosmelk bevatten helaas weinig eiwit. Maak je havermout extra smeuïg met een eiwitrijke klodder Hüttenkäse, ricotta of Griekse yoghurt. Als je er dan nog een gesneden peer, pecannoten en een beetje ahornsiroop aan toevoegt, krijg je een taartachtige smaaksensatie, waarmee je ook nog eens profiteert van 4 tot 10 gram extra eiwit.

3

Noten

guide
.

Ben je een liefhebber van crunch, voeg dan een of twee eetlepels noten of zaden toe in plaats van een notenpasta voor 2 tot 5 gram extra eiwit. Pompoen- of zonnebloempitten en gedroogde cranberries zijn een lekkere variant op gebruikelijke rozijnen en pinda’s. Varieer ook eens met hazelnoten, paranoten en walnoten.

Advertentie - Lees hieronder verder
4

Ei

guide
.

Je kunt natuurlijk ook een hartige versie maken. Voeg gesneden spinazie of boerenkool toe, roer er wat Parmezaanse kaas door en bak er een eitje bij voor 6 extra gram eiwit. Voeg eventueel nog enkele toppings toe die je ook aan een omelet zou toevoegen: bieslook, gerookte zalm (nog meer eiwit), gebakken paprika’s, champignons of ui en een beetje geraspte kaas (ook een eiwitbonus) om je havermout een upgrade te geven waarmee het zelfs als lunch of diner kan dienen.

5

Graan

guide
.

Probeer je warme pap eens te maken van graan met een eiwitrijke korrel zoals quinoa, spelt of amarant, gemengd met havermout of alleen. Gekookte quinoa bevat 8 gram eiwit per kom, spelt 11 en amarant 9. Volg de aanwijzingen op de verpakking om het graan te koken en voeg dezelfde favoriete toppings toe als je bij je normale kom havermout zou doen.

6

Eiwitpoeder

guide
.

De makkelijkste manier om extra eiwit aan wat dan ook toe te voegen is natuurlijk een schep eiwitpoeder. Let er wel op dat het gemaakt is van echte ingrediënten en niet te veel toevoegingen en suiker bevat. Los het poeder eerst op in wat vloeistof, zodat het makkelijker door je havermout te mengen is en niet gaat klonteren. Een schep whey eiwit bevat maar liefst 25 tot 30 gram eiwit.

Meer van Runner's World
 
preview for Voeding

Eiwitrijke recepten

banana smoothie or protein shake in drinking jar

Banaan-amandel eiwitshake

banaan ei havermout muffins

Maak deze makkelijke eiwitrijke ontbijt muffins

homemade healthy granola made of oats nuts and fruits on black stone background copy space

Glutenvrije granola op basis van havermout

spinach crepes with smoked salmon and sour cream, top view

Spinazie-wraps gevuld met caprese

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder