De vijf voordelen van yoga

Hebben we je als hardloper al overtuigd van het belang van krachtoefeningen? Dan wordt het nu tijd voor yoga.

woensdag, 12 juli 2017, 11:32
De vijf voordelen van yoga

Soepel

Hardlopen is een eenzijdige, zich steeds herhalende beweging die vaak op één oppervlak wordt uitgeoefend. Yoga kan jou daarom als fiks belaste hardloper helpen je gewrichten soepel te houden.

Deze relatief ontspannen vorm van inspanning zorgt er ook voor dat je bindweefsels beter functioneren, terwijl je bovendien spieren ver­sterkt die door het hardlopen minder worden aangesproken.

Yoga zorgt verder voor een ‘reset’ van je brein en zenuw­stelsel. Door je ademhaling in lijn te brengen met je bewe­gingen en op de mat ‘in het moment’ te blijven, train je je lichaam om de ‘vecht-of-vlucht-modus’ om te zetten naar een meer relaxte staat. En dat leidt tot een meer ontspan­nen manier van hardlopen, waaraan je meer plezier beleeft.

Lees verder voor de vijf belangrijkste aspecten, waarvan je profiteert door te kiezen voor yoga.

Flexibiliteit

Als er een zaak is, die je met yoga wel bereikt zijn het soepelere spieren. De wetenschap is er nog niet uit hoe flexibel hardlopers precies moeten zijn of hoeveel rekken er noodzakelijk is. Maar als stramme hamstrings, heup-, enkel- of rompspieren je loophouding beïnvloeden, wordt het risico op blessures evenredig groter naarmate het aantal kilometers toe­neemt.

arrow down

Mindfulness

De meditatieve aspecten van yoga trainen je brein om te focussen op het hier en nu. Hierdoor leer je beter om te gaan met negatieve stemmetjes in je hoofd (‘dit is zwaar’). Met mindfulness schakel je je parasympatische zenuw­stelsel in, waardoor je bloeddruk verlaagd wordt, je spieren minder verkrampt voelen en je ademhaling vertraagt. Hierdoor ga je sneller lopen met minder inspan­ning.

arrow down

Lichaamsbewustzijn

Experts op het gebied van blessurepreventie advise­ren vaak om ‘te luisteren naar je lichaam’. Yoga versterkt de signalen die spieren, gewrichten en ledematen afgeven en legt onregelmatigheden en balansverstoringen bloot die anders misschien niet waren opge­vallen. Als een houding je aan de ene kant van je lichaam makkelijker afgaat dan aan de andere kant, heb je mogelijk een probleem, maar vooral ook een instrument om dit te bestrijden.

arrow down

Kracht

Hoe meer je yoga beoe­fent, hoe functioneler je totale kracht en controle over je spieren wordt. Houdingen waarbij je op één been staat en met je middel draait, spreken de spieren langs de zijkant van je heupen en middel aan. Een tekortkoming op deze plek – veel voorkomend bij hardlopers – kan resulteren in een onevenwichtige loophouding die het risico op allerlei knieklachten en andere blessures vergroot.

arrow down

Ademhalingscontrole

Door diepe ademhalingstechnieken leer je om in- en uit te ademen met je middenrif en buik in plaats van met je borstkas. Hierdoor krijgt je bloed meer zuurstof, zodat je spieren beter kunnen presteren tijdens het hardlopen. Een diepe adem­haling verbetert ook de werking van de stabilise­rende spieren in je middel en bekken, waardoor je een efficiëntere looptech­niek krijgt.

arrow down
Tags: