Geen diskwalificatie voor jou met deze punten.

Je hebt lang en hard getraind voor de wedstrijddag. Je hebt juist gegeten, bent op tijd naar bed gegaan en hebt er de nodige bloed, zweet en tranen in gestopt. Helaas vergat je de kleine lettertjes op de website van de wedstrijd te lezen en nu vraagt een official je om het wedstrijdterrein te verlaten. Ja, je bent gediskwalificeerd.

Hey, het gebeurt – vaker dan je denkt, en om redenen die variëren van ‘Natuurlijk!’ tot ‘Serieus?’ Om te voorkomen dat het jou gebeurt, hebben we de regels van een aantal grote marathons doorlopen om een lijst samen te stellen met acties waarvan je misschien niet wist dat ze je uit de wedstrijd konden gooien (en in sommige gevallen voor het leven uitsluiten). Vermijd deze valkuilen 42,2 kilometer lang om er zeker van te zijn dat je je naam in de uitslagenlijst terugvindt.

Eerst het voor de hand liggende: Snijd niet af. Gebruik geen verboden middelen. Wissel niet halverwege de wedstrijd met je tweelingbroer of -zus in een toilet. Dit zal je allemaal snel en befaamd een DQ opleveren. Maar ook:

Sneak niet in een ander startvak

Misschien wil je in een ander startvak starten zodat je samen met een vriend kunt lopen of wil je proberen bij een snellere groep aan te sluiten om jezelf te bewijzen. Misschien wil je gewoon vroeg op de dag starten. Je kunt hiervoor een officiële aanvraag doen, maar proberen om op de wedstrijddag stiekem in een ander vak te sneaken, brengt je meestal niet ver. Soms lopen er meer dan 50.000 mensen mee, dus organisatoren zijn erg strikt. Als iedereen zomaar zou doen waar hij of zij zin in heeft, zou het een chaos worden, dus blijf waar je hoort, anders kun je gediskwalificeerd worden.

Klim niet over hekken en betreed het startvak via de juiste ingang

Het laatste waar officials zich druk om willen maken, zijn mensen die over hekken springen en zichzelf verwonden, zelfs nog voordat de wedstrijd is begonnen. Veiligheid is een belangrijk punt bij iedere marathon, dus alle evenementen beschrijven strikt de manier waarop hardlopers de startvakken binnengaan. Als je er overheen klimt, onderdoor duikt, of iets anders doet dan gewoon door de hoofdingang lopen, kan het zo zijn dat je vroegtijdig huiswaarts moet keren.

Weiger geen hulp of aanwijzing van medisch personeel

Natuurlijk, misschien ben je gevallen en heb je je knie geschaafd of enkel verzwikt, maar denk je dat je prima door kunt lopen. Het ding is, in grote wedstrijden is die keuze niet altijd aan jou. Als medisch personeel je tegenhoudt of je naar een verzorgingspost verwijst, kun je deze instructies maar beter opvolgen, want anders riskeer je een diskwalificatie.

Ontvang van niemand hulp of wat dan ook

Een trainer kan een geweldige aanwinst zijn tijdens een training, maar zodra je het startvak betreedt sta je er alleen voor. Je bent niet toegestaan om hulp of instructies te ontvangen op wat voor manier dan ook of gehaast te worden door iemand die niet officieel in de wedstrijd meeloopt of als pacer geregistreerd staat. Het is vaak ook verboden om water aan te nemen van iemand anders dan de wedstrijdvrijwilligers bij een daarvoor bestemde verzorgingspost.

Doe niets anders met je startnummer dan het gewoon dragen

Naast genoeg training is je startnummer het belangrijkste ding dat je nodig hebt wanneer je een marathon loopt. Het helpt de wedstrijdorganisatie je te identificeren, je tijd te registreren en bij het omroepen van je naam bij de finish. Verkoop het niet. Ruil het niet. (Doorverkoop of overdracht van het startbewijs is onder bepaalde voorwaarden mogelijk.) Vouw of knip er niet in. Vermenigvuldig het niet. Dit kan er allemaal voor zorgen dat je van het parcours wordt gehaald en misschien zelfs wordt uitgesloten van een volgende deelname.

Houd jezelf aan de leeftijdsgrens (en registreer geen minderjarige loper voor de wedstrijd)

Net als aan alcoholgebruik, zit er een leeftijdsgrens aan de meeste marathons – 18 voor de TCS Amsterdam Marathon, 20 voor de NN Marathon Rotterdam. En zoals we dat kennen bij het verstrekken van alcohol, kunnen degenen die deze minderjarige hardlopers aan een startnummer helpen ook in de problemen komen.

Ga niet wildplassen

We weten dat niet alle wedstrijden genoeg Dixies hebben en dat wanneer je moet, je ook echt moet. Maar onthoud dat plassen of poepen op plaatsen buiten de daarvoor ter beschikking gestelde faciliteiten een diskwalificatie kan opleveren. Behalve wanneer je een wereldrecordhouder bent die de wedstrijd gaat winnen (wat onwaarschijnlijk is), zal je gevraagd worden het parcours te verlaten.

Scheld, vloek en beledig niemand op het parcours

“Wees geen eikel” zal op veel situaties in het leven van toepassing zijn. Een gebrek aan goed fatsoen is meestal een smet op je werk en relaties. Op het wedstrijdparcours kan het leiden tot een eenvoudige diskwalificatie. En dit beperkt zich niet tot die vent die je net heeft afgesneden of verwarde vrijwilliger. Schelden op toeschouwers kan je ook van de wedstrijd uitsluiten. Dus wees geen eikel.

Sleep geen huisdieren of kinderwagens het parcours op

Misschien ben je gewend om tijdens trainingen je hond of kinderen in de kinderwagen mee te nemen, maar tijdens de wedstrijd zal je het zonder dit gezelschap moeten doen. Als alle deelnemers (huis)dieren, kinderwagens en andere voorwerpen zoals spandoeken naar het wedstrijdparcours mee zouden brengen, zou dat een grote chaos worden en dus is dit niet toegestaan.

Gebruik geen selfiesticks. Gebruik geen drones. Houd je handen bij jezelf, volg het parcours, en geniet van de wedstrijd.