Dit zijn de voordeligste en duurste marathons in Europa

Ben jij van plan een marathon in het buitenland te lopen? Deze lijst helpt je bij het maken van een voordelige keuze.

vrijdag, 20 april 2018, 12:00
Dit zijn de voordeligste en duurste marathons in Europa
FOTO: GETTY

Maandenlang werk je toe naar dat ene moment: de marathon.

Dan moet je natuurlijk goed nadenken over de plaats waar je die 42,2 kilometer gaat afleggen. Blijf je in Nederland, zodat je een heleboel supporters kunt optrommelen? Of wijk je uit naar het buitenland, waar je kunt genieten van een nieuwe omgeving, mooie bezienswaardigheden en misschien wel een aangenamere temperatuur?

Het lopen van een marathon in het buitenland kan prijzig zijn, omdat je naast de inschrijfkosten ook met reis- en verblijfkosten te maken hebt. De onderstaande tabel van HomeToGo kan je helpen bij het maken van een geschikte keuze wanneer je een marathon in Europa overweegt.

HomeToGo creëerde namelijk een overzicht waarin de Europese marathons zijn gerangschikt op basis van de prijs die je kwijt bent aan de inschrijfkosten en geschatte reis- en verblijfkosten. Het totale bedrag werd gedeeld door het aantal kilometers (42,2) dat je loopt. Zo weet jij precies wat je straks per kilometer kwijt bent aan je buitenlandse-marathon-avontuur.

De voordeligste marathon

De minste kosten per kilometer ben je kwijt in Spanje, wanneer je deelneemt aan de Maratón de Málaga. Deze marathon wordt beschouwd als een van de beste marathons in Spanje en neemt je mee door het historische centrum en de boulevard van deze zuidelijke havenstad.

De duurste marathon

De Midnight Sun Marathon in het noorden van Noorwegen is de duurste marathon uit het rijtje, maar misschien ook wel een van de meest bijzondere. Voor een totale prijs van €735 (€17,50 per kilometer) loop je midden in de nacht, terwijl de zon nog altijd schijnt, over de prachtige bergen in Tromsø.

De accommodatiekosten zijn gebaseerd op de gemiddelde prijzen van beschikbare accommodaties in de marathonsteden rondom de data dat de evenementen worden gehouden en is het totaal van twee nachten. De reiskosten betreffen een retourvlucht of treinreis vanaf Schiphol of Amsterdam Centraal. De inschrijfkosten zijn gecheckt in april en kunnen oplopen naarmate de wedstrijd dichterbij komt.

Klik hier voor een overzicht van organiseerde hardloopreizen.

 Tekst: Lysanne Wilkens

Tags: