Op de fiets is Tour de France al een uitdaging van jewelste.

Stel je nu eens voor dat je dat hele parcours (3351 km lang dit jaar) hardlopend zou moeten afleggen. Dat is precies wat de Brit Peter Thompson de afgelopen weken deed. Op 19 mei vertrok hij uit Bournemouth (Eng) op weg naar de startplaats van de Tour. Woensdag 25 juli, na 68 dagen lopen, legde hij de laatste meter op de Champs-Elysées; drie dagen eerder dan gepland (en voordat de renners arriveerden in Parijs).

We did it! #runthetour
68 days 30 miles a day 2082 miles of running 45,000 metres of climbing £16,000 raised and counting 1 Tour de France run
Donation link 😀⬇https://t.co/DEy24J8jmD pic.twitter.com/RuCQC3GH8A
— Peter Thompson (@marathonsftmind) 25 juli 2018

Motivatiedip

Thompson is de tweede loper die het volledige Tourparcours heeft afgelegd. De Amerikaanse ultraloopster Zoe Romano ging hem in 2013 voor. Het is niet de eerste keer dat Thompson een bijzonder project koos. Toen hij, als 2.25 loper op de marathon, een motivatiedip beleefde, zocht hij iets groters dan, gewoon, een verbetering van zijn persoonlijk record. ‘Ik genoot niet meer van lopen,’ zegt hij daar nu over. Hij wilde zich minder gaan focussen op tijden en meer op looplezier. Zijn eerste uitdaging: een marathon lopen in elk Europees land op 44 opeenvolgende dagen. Hij haalde er 21 duizend euro mee op voor een goed doel in de geestelijke gezondheidszorg.

Thompson vond het leuk om Europa op zo'n atypische manier te ontdekken en werd geraakt door alle mensen die hij tegenkwam en hem vergezelden. Toen de tijd rijp was om nieuw project, dacht hij meteen aan de Tour.‘Ik ben gek op de Tour de France,’ vertelt Thompson. ‘Ik volg het al vier jaar. Het is zo’n iconische wedstrijd. Ik hou van het landschap dat de renners doorkruisen en van het teamwerk in de Tour.’

De Tourvoorbereiding

Ongeveer zes maanden voor het begin van zijn Tour begon hij met zijn voorbereiding. Hij verhoogde zijn wekelijkse kilometertotalen tot zo’n 130 tot 145 kilometer per week. Omdat de Tour nogal wat bergetappes bevat, nam hij ook heuveltraining en krachtschema in zijn schema op. De training wierp zijn vruchten af. Tijdens zijn Tour liep Thompson gemiddeld bijna 50 kilometer per dag, met kilometertijden van zo’n 5.40 tot 6.15. Het wennen aan die enorme kilometeromvang was het moeilijkste deel van het project, vertelde hij Runner’s World tijdens zijn reis. ‘Je loopt niet zomaar 50 kilometer per dag, zelfs niet als je veel traint. Je moet je er fysiek en mentaal op aanpassen. Elke dag heb ik de spierpijn en ik ben erg moe. Ik wil ook niet vooruitkijken. Ik bekijk het gewoon per dag. Elke dag dat ik hier ben, is een zegen.’

Elke dag werd Thompson om 6.00 uur wakker, reisde hij naar de startlijn en liep hij zijn vijftig kilometer, met hier en daar een kleine pauze, waarin hij verzorgd werd door zijn vriendin, die hem de hele reis begeleidde. Na afloop zette hij zijn benen in een ijsbad en stopte hij zich dagelijks vol met zo’n 6000 calorieën: veel pasta, Clif Bars, chocolade en brioche. Daarna ging hij lekker vroeg naar bed. Soms was dat in een echt (hotel)bed, andere dagen lag hij gewoon op een camping.

Hij is trots op zijn tocht, maar vooral op de aandacht die het voor zijn goede doel ‘Marathons for the Mind’ opleverde. Tijdens zijn reis plaatste hij foto's en video's van wat hij doet en waarom hij het doet op zijn Twitter, Facebook, Instagram en website, met links naar de donatiepagina. Zijn volgende project? Thompson vindt het nog te vroeg om dat te onthullen, maar reken er maar op dat er een nieuw project komt.

Tekst: Aly Spiroff