Een drone als trainingsmaatje?

De drone als loopmaatje, Australische onderzoekers geloven dat het groot kan worden.

vrijdag, 22 mei 2015, 10:38
Een drone als trainingsmaatje?

Zitten is het nieuwe roken. En auto’s, televisies, videospelletjes en computers krijgen de schuld van onze afnemende gezondheid. Wetenschappers laten het er niet bij zitten en zoeken naar manieren om moderne technologie zodanig voor ons te laten werken dat het ons leven juist activeert. Het laatste nieuws? Onderzoekers van het Australische Exertion Games Lab hebben de mogelijkheden van hardlopen met een drone onderzocht.

Ten behoeve van het onderzoek, een primeur op dit gebied, ontwierpen de onderzoekers Mueller en Muirhead een drone, de quadcopter, die een vooraf vastgestelde baan kan volgen. Zij lieten 13 recreatieve lopers, 10 mannen en 3 vrouwen, het gebruik van de quadcopter testen en hun ervaringen optekenen. Mueller presenteerde in een paper hun bevindingen op de Computer Human Interaction Conference (bekend als CHI 2015) in Seoul afgelopen maand.

Ervaringen van de lopers
Drones worden steeds vaker gebruikt, onder andere voor het vastleggen van wedstrijdbeelden. Hardlopen met een drone, dat was alleen denkbaar als een scene in een tekenfilm als The Jetsons. Maar de deelnemende hardlopers genoten van het sporten met een drone en vonden het experiment erg interessant. Sommigen vroegen of ze de quadcopter konden gebruiken in hun toekomstige trainingen. Maar ze hadden ook oog voor de nadelen. De lopers vonden het prettig dat de quadcopter hen hielp om het tempo constant te houden, maar ze wilden wel graag meer controle over de route en het tempo. Af en toe week het apparaat enigszins af van de route als gevolg van de wind en onvolkomenheden aan de sensoren. In sommige gevallen vonden hardlopers dit hinderlijk. Een aantal was bezorgd over hun eigen veiligheid omdat de drone af en toe iets te dichtbij kwam en ze moesten afwijken om een botsing met de drone te vermijden. Anderen daarentegen vonden dat de bewegingen van de quadcopter het ding wat menselijker maakte. Er waren deelnemers die het gevoel hadden dat de quadcopter hen berichtjes probeerde te sturen, zoals: rustig aan!, of: volg mij!, wat ze wel konden waarderen.

Mueller schreef in een e-mail aan Runner’s World dat het laatste toch wel een van de meest verrassende bevinding was in het onderzoek.
‘De interactie met dit loopmaatje was anders dan wat we normaal gesproken met machines doen. Het leek meer op de manier waarop er met speelgoed, een dier en zelfs andere menselijke wezens wordt omgegaan. Ze zeiden dat de quadcopter een ‘karakter’ leek te hebben,’ schreef Mueller. ‘Dit resulteerde in een heel andere ervaring dan het hardlopen met andere interactieve systemen, zoals hardloop-apps op een mobiele telefoon. Dat zijn meer trainingtools, terwijl de quadcopter gezien werd als een trainingsmaatje.’

Ongemakkelijk in het park
Sommigen vonden dat hinderlijk, omdat de aandacht teveel naar de quadcopter ging en het lopen daardoor minder ontspannen ging. Maar er waren ook lopers die dat juist prettig vonden omdat hun aandacht dan niet meer bij hun vermoeidheid en pijn was.
Dat de quadcopter, die in een openbaar park werd getest, de aandacht van omstanders trekt ging de deelnemers niet onopgemerkt voorbij. Een hardloper zei: ‘Ik ben aan het lopen met een soort van robot en mensen vinden dat interessant en indrukwekkend’ Hij gaf toe dat het wel ‘een beetje ongemakkelijk’ voelde.

Toekomst voor hardlopers
De onderzoekers geloven dat volgend onderzoek, waarbij deelnemers vaker dan één keer met de quadcopter hardlopen, meer inzichten zal opleveren. Ze denken ook dat de quadcopter gebruikt kan worden voor andere inspanningssporten als fietsen, cross country skiën en roeien.
Mueller gelooft dat goed ontworpen persoonlijke drones de toekomst zijn voor veel hardlopers. ‘We weten niet wanneer dit zal gebeuren; we vergelijken het met de ontwikkeling van de mobiele telefoon. Nog niet zo heel lang geleden werd er gelachen bij het idee dat de mobiel gebruikt kan worden als ondersteuning bij het hardlopen. Wij denken dat de toekomst er sneller is dan we nu voorzien,’ schreef Mueller.

Drone als pacer
Mueller en Muirhead zien ook mogelijkheden om quadcopters in te zetten als pacers bij wedstrijden. In plaats van met een persoon mee te lopen die een 4:00 bord of ballon omhoog houdt, volg je een drone die je aan een tijd van 3:59:59 helpt.
Wat beide onderzoekers vooral hopen, is dat hun werk andere designers zal inspireren om vergelijkbare systemen, die fysieke activiteit bij de massa stimuleren, te creëren. Leve de techniek!

Tekst: Alison Wade
Image: Exertion Games Lab

Tags: