Eindstreep in zicht voor ultralopers

In twee jaar 590 marathons lopen: deze twee ultralopers hebben het bijna achter de rug.

vrijdag, 9 maart 2018, 10:01
Eindstreep in zicht voor ultralopers

Het grote avontuur van de Belgische ultralopers Weking van Reeth en Seba Vandermolen is bijna ten einde. Na twee jaar lang bijna elke dag een marathon te hebben afgelegd, hebben de mannen het Amerikaanse continent van Noord naar Zuid nu bijna volledig doorkruist.

Laatste loodjes

Het lichaam doet pijn en de spieren zijn stijf. Op wankele benen worden de laatste loodjes van het project Via PanAm – het hele Amerikaanse continent hardlopend doorkruisen om geld op te halen voor de organisatie To Walk Again – afgelegd. Na 569 marathons is het traject van 25.000 kilometer bijna voltooid. Deze immense afstand, die over de legendarische Pan-American Highway van Alaska naar Ushuaia loopt, heeft het team opgedeeld in 590 marathons en daar hebben de mannen nu nog 21 van voor de boeg.

Ongeveer een maand geleden plaatsten ze de volgende update op hun facebookpagina:

Net iets meer dan 1.500 kilometer scheiden ons van het einde van de wereld. Stilaan sijpelt het besef door dat we een unieke prestatie aan het neerzetten zijn – de Pan-American Highway meter voor meter lopen.

Bij de start op 1 juni 2016 hadden we totaal geen idee wat we mochten verwachten, enkel dat we op het meest noordelijke puntje van Amerika waren en aan het begin van de Dalton Highway, een van de meest gevaarlijke snelwegen ter wereld, stonden. Kan ons lichaam al die marathons wel aan? Is onze vriendschap sterk genoeg om twee jaar lang kort op elkaar te leven? Zijn we mentaal opgewassen tegen al die kilometers?’

Onmogelijke opdracht

Het is zeker niet makkelijk geweest. Na twee maanden moest het originele plan, waarin Van Reeth in zijn eentje al deze kilometers zou afleggen, al op de schop. Elke week zes dagen op rij een marathon lopen, bleek toch wat teveel gevraagd.

‘Ik heb het even gehad. Vanaf vandaag gaan we om de beurt lopen anders wordt Ushuaia bereiken een onmogelijke opdracht. Mijn lichaam kraakt en piept. Ik zou nog kunnen doorgaan, maar het risico is te groot,’ liet Van Reeth zijn volgers in augustus 2016 weten. Vanaf dat moment zouden Van Reeth en Vandermolen om de beurt een etappe lopen.

Samen hebben de ultralopers nu bijna het hele Amerikaanse continent doorkruist. Op dit moment lopen zij door Argentinië en zijn ze op weg naar het eindpunt Ushuaia. Op hun facebookpagina en website doen de ultralopers uitgebreid verslag van hun avontuur en komen prachtige foto’s van uitgestrekte prairies en zoutvlaktes voorbij, maar lezen we ook hoeveel het lichaam heeft te leiden onder al die eindeloze kilometers hardlopen.

‘We worden stilaan roestige robots met knarsende scharnieren. Geen reserves meer om uit te putten. Elke marathon is sinds kort een gevecht tegen het stemmetje in je hoofd dat wil stoppen. Stoppen om telkens die loodzware benen terug in beweging te krijgen.’

Het loopavontuur wordt afgesloten met een Via PanAm Thuiskomst-marathon op zaterdag 12 mei. Van Brussels Airport in Zaventum naar de Grote Markt in Antwerpen wordt de laatste 42,2 kilometer afgelegd. Dat willen de ultralopers met zoveel mogelijk support doen en daarom nodigen zij iedereen uit om aan te sluiten en geheel of gedeeltelijk de marathon mee te lopen of te fietsen.

Wil je ook het goede doel van Weking en Seba steunen? Ga naar http://viapanam.be/

Tekst: Lysanne Wilkens