NK Cross: Jasmijn Lau en Andrea Deelstra domineren

De hoofdrolspelers over de NK Cross in het (modderige) Amsterdamse Bos.

zondag, 11 maart 2018, 19:09
NK Cross: Jasmijn Lau en Andrea Deelstra domineren
FOTO: ANDY ASTFALCK

Jasmijn Lau en Andrea Deelstra domineerden zondag de NK Cross bij de vrouwen op een loodzwaar parcours in het Amsterdamse Bos.

De jarige junior Lau – ze werd negentien jaar – was ongenaakbaar en bleef iedereen zes kilometer lang voor. Toen ze over de finish kwam en de senioren-vrouwen nog een extra ronde van drie kilometer moesten afleggen, nam Deelstra haar rol over.

‘Ik was wel blij dat Jasmijn vóór me liep. Dat maakte het makkelijker om te doen wat ik van plan was: drie keer een rondje in hetzelfde tempo lopen. Dat heb ik heel ontspannen kunnen doen’, aldus Deelstra, een pupil van Bram Wassenaar die zich voorbereidt op de marathon bij de EK Atletiek in Berlijn van komende zomer.

Lau, die bij Honoré Hoedt traint, won afgelopen zomer goud op de 5000m bij de EK voor junioren, maar laat de strijd om de wereldtitel komende zomer aan zich voorbij gaan. ‘Ik vind die rondjes op de baan maar saai’, zei ze. ‘De cross en de wegwedstrijden zijn geweldig! Ik doe wel wat baanwedstrijden, maar heb bij de WK weinig te zoeken. Liever ga ik in augustus al op vakantie en begin in vroeg aan de wintertraining. De EK Cross in Tilburg zijn mijn belangrijkste doel.’

Minder vrouwen op de NK Cross

Vrouwen die van de cross houden: ze zijn steeds spaarzamer, zo lijkt het. ‘Heel triest’, vindt Lau. In de afgelopen jaren daalde het aantal deelneemsters aan de NK steeds verder, tot er vorig jaar, op hetzelfde parcours, slechts tien vrouwen van start gingen. Dit jaar waren de A-junioren en vrouwen samengevoegd, zoals ook bij de andere grote crosswedstrijden in Nederland veelal gebeurt. Niettemin bestond het veld uit slechts 11 vrouwen en 19 meisjes.

Bij de mannen waren er ruim vijftig deelnemers. Hier was Edwin de Vries de overtuigende winnaar. Bij afwezigheid van de licht geblesseerde Michel Butter nam diens ploeggenoot bij Team Distance Runners na de eerste van vier ronden het heft in handen. De 25-jarige De Vries debuteerde in oktober in Amsterdam op de marathon in 2.19.26 en hoopt volgende maand in Rotterdam flinke progressie te maken op zijn favoriete afstand. ‘Dit was een mooie training, waarvoor ik geen gas terug heb hoeven nemen.’

De volledige uitslagen zijn hier te vinden.

Tekst: Cors van den Brink