Verken je vakantiebestemming met een Runningtour

Met een ervaren lokale gids verken je al hardlopend een stad of de omgeving

vrijdag, 11 augustus 2017, 14:01
Verken je vakantiebestemming met een Runningtour

Ontdekken

Hardlopen is een van de beste manieren om de omgeving te verkennen wanneer je op vakantie bent. Met een Runningtour weet je zeker dat je op de juiste plaatsen komt en doe je ook nog wat inside informatie op over je plaats van bestemming.

Het concept is ontstaan in Los Angeles in ’94 en waait nu langzaam over naar andere gebieden waar de runningtour aan populariteit wint. Raoul Spronken, oprichter van de website RunningTours en gids bij Maastricht Running Tours, begeleidt minimaal wekelijks een 6 kilometer lange route door Maastricht. “In deze tour lopen we onder andere over de oude stadsmuren, door verschillende parken en langs de Maas. Maastricht is een heel geschikte stad voor een runningtour dankzij haar geschiedenis en veelzijdigheid.”

runningtour

Meer zien in minder tijd
Al wandelend toeristische trekpleisters en verborgen plekken bezoeken kan je zo een paar uur van je dag kosten. Doe je dat al hardlopend, dan kun je in veel kortere tijd een veel grotere afstand afleggen. En dus nóg meer zien van je vakantiebestemming. Ook word je niet overladen met een historisch achtergrondverhaal, maar profiteer je wel van de meerwaarde van een gids die de weg weet en je kan tippen over activiteiten en andere plaatsen om te bezoeken.

Deelnemen aan een runningtour is daarbij de ideale manier om andere hardlopers van over de hele wereld te ontmoeten. “Je hebt snel een klik omdat je dezelfde passie deelt,” merkt Spronken op. “Het is ook nog eens veel leuker dan dat je bijvoorbeeld als groep een wedstrijd zou doen in het buitenland. Je leert een stad tenminste écht kennen en kunt een tour boeken wanneer het je uitkomt. In plaats van dat het ieder voor zich is, loop je bij een runningtour echt met elkaar.”

De runningtours worden inmiddels aangeboden op meer dan 150 bestemmingen wereldwijd – van toeristische trekpleisters als Londen en Parijs tot een trailrun door het heuvelachtige Madeira.

Foto: RunRun Tours Paris en Clare Louise Thomas | Run Cape Town
Tekst: Lysanne Wilkens