Tip 1: richt je op pasvorm

Niet het uiterlijk, maar de pasvorm is leidend. Kies met behulp van een hardloopschoenexpert een hardloopschoen die goed aansluit op de voetboog, pas bij je afwikkeling en matcht met je niveau.

Tip 2: winkel later op de dag

Je voeten zetten gedurende de dag uit, dit gebeurt ook tijdens hardlopen. Ga dus later op de dag naar een hardloopspeciaalzaak voor het kopen van hardloopschoenen, zo weet je zeker of je tenen wel voldoende ruimte hebben.

Tip 3: geen aannames doen

Elk merk en model heeft een unieke pasvorm. Zelfs als je exact dezelfde hardloopschoen gaat kopen, een nieuwere versie kan net even wat anders zitten. Pas daarom, voordat je gaat afrekenen, de hardloopschoen en vraag of je het paar buiten even mag testen (zie tip 5).

Tip 4: neem je sokken mee

Ga je hardloopschoenen kopen? Neem dan een eigen paar sokken mee. En daarmee bedoelen we niet het paar wat je normaal aan hebt. Neem een paar hardloopsokken mee die je normaliter ook aan hebt als je gaat hardlopen.

Tip 5: testen voor aankoop

Het maakt niet uit hoe lekker de hardloopschoen zit als je erop staat. Maak er altijd een testloopje (liefst buiten, dribbelen en paar korte sprintjes) mee om helemaal zeker te zijn van een goede pasvorm.