Op de langste trap van Nederland, die van de Wilhelminaberg in Landgaaf was Hegmann na 9 uur traplopen en ruim 34.000 treden en 4682 hoogtemeters iets sneller dan de wereldkampioen traplopen André Weinand (D) en Dave Houben (Maastricht).

Deze atleten deden mee aan The Last Man Standing, een onderdeel waarbij er in 9 uur tijd zoveel mogelijk ronden van iets meer dan een kilometer moesten worden afgelegd. Wereldkampioen en winnaar van afgelopen jaar, André Weinand begon na het startsignaal om 09.00 uur vanmorgen samen met ultraloper Thomas Dunkerbeck met rondes met de trap en de bijbehorende afdaling op de 90 meter hoge Wilhelminaberg van laag in de 6 minuten. Na het uitvallen met kramp van Dunkerbeck, recent nog actief in het WK Skyrunning in Schotland, werd het moeilijk voor Weinand.

Laat in de race kwam Tobias Hegman voorbij aan zijn landgenoot. Aan de finish was het razend spannend, Tobias Hegman liep 67 ronden in 9 uur, Weinand bleef met 66 steken op één ronde. Dave Houben uit Maastricht werd derde met 61 ronden. Hegmann was heel blij met de winst: “Na de stormachtige editie van afgelopen jaar was het nu de temperatuur van wel 25 graden die scherprechter was hier in Zuid-Limburg. Ik ben blij dat ik het beste met de omstandigheden kon omgaan.” Bij de dames won Carmen Heuker uit Dresden (53 ronden) voor Sarah Wagemans (B) en Marieke Cornelissen uit Westervoort.

Op de marathonafstand werd Marco Summermatter uit Brig in Zwitserland eerste in een tijd van 5.32.58, voor thuisloper Richard Huijbregts (6.17.27) en Sebastiaan Piotrowski (6.41.58)

Voorzitter van de organisatie Danny Roufs spreekt van een geslaagde editie: 'Zelfs de kidsrun was met 100 deelnemers op de trap uitverkocht en de toplopers hebben er een mooi spektakel van gemaakt met maar één ronde verschil na negen uur intensief sporten. Volgend jaar is er zeker een vijfde en jubileum editie van de zwaarste marathon van Nederland, onze trappenmarathon.'

Recreation, Silver medal, Endurance sports, Medal, Sports, Technology, Electronic device, Competition, Competition event, pinterest
FOTO: JO GRZELAK
DE WINNAARS VAN LAST MAN STANDING

Tekst: Bert Pessink
Beeld: Jo Grzelak