Brugklasser steelt de show met wereldrecord op de 5 kilometer

Aidan Puffer uit Manchester finisht in 15.47, en verbetert daarmee zijn eigen wereldrecord.

maandag, 16 april 2018, 16:20
Brugklasser steelt de show met wereldrecord op de 5 kilometer
Bron: Instagram

De grote namen tijdens de B.A.A. 5K op zaterdag liepen voorop, met onder anderen de Amerikaanse wegrecordhouder op de 5 kilometer Ben True, en ook de Ethiopiër Hagos Gebrhiwet die brons pakte tijdens de Olympische Spelen van Rio.

Maar een kleine, jongere versie van de professionele lopers trok misschien wel de meeste aandacht.

De dertienjarige Aidan Puffer liep de 5 kilometer in 15 minuten en 47 seconden, waarmee hij zijn eigen wereldrecord voor dertienjarigen verbrak (zijn laatste wereldrecord liep hij in september, toen hij 16.11 neerzette tijdens een 5 kilometer-evenement in Rhode Island).

Afgelopen zaterdag liep Aidan een gemiddeld tempo van 3.09 per kilometer, wat goed was voor een 43e plek in het algemeen klassement.

Normaliter worden lopers met een dergelijke finishtijd meteen gescout voor verschillende topuniversiteiten in de VS, maar Aidan gaat na dit jaar pas naar high school, het equivalent van onze middelbare school.

Aidan begon met hardlopen op zijn tiende, toen hij meeliep in een benefietrun. Eerst liep hij de kids run, maar hij had al snel zodanig de smaak te pakken, dat hij mee wilde lopen in de 5 kilometer.

Inmiddels maakt Aidan trainingsweken van 65 kilometer, waarbij zijn vader hem op de fiets vergezeld tijdens zijn lange duurlopen. Als echte hardloopfanaat probeert hij van zoveel mogelijk toplopers handtekeningen te verzamelen. Zijn favoriete atleet? ‘Mo Farah, maar daar heb ik nog geen handtekening van.’