Cave Run: avontuur in Belgische grot

Het is zeker niet het eerste loopevenement in een grot, maar deze Cave Run belooft veel avontuur.

dinsdag, 20 december 2016, 14:34
Cave Run: avontuur in Belgische grot

‘Meer mensen moeten bewegen en daarom willen wij dit evenement organiseren.’

Wil jij ook wel eens een afwijkend avontuur meemaken? Doe dan op 19 februari 2017 in België mee aan een eenmalige hardloopwedstrijd in een heuse grot.

Het is zeker niet de eerste grottenloop (zie o.a. Grottenmarathon en Kalkminemarathon), maar die in de Grotten van Kanne bij Riemst (even buiten Maastricht) belooft een bijzonder spektakel te worden.

Gangenstelsel van liefst zestien kilometer

Ideale locatie
Lees even mee in de aankondiging van de organisatie: ‘Wij willen onze deelnemers een unieke ervaring laten beleven door een loopwedstrijd te organiseren in een grot. De Grotten van Kanne (’t Avergat) lijkt ons een ideale locatie voor ons evenement.

De lopers kunnen kiezen uit een afstand van 5 en/of 10 kilometer. Er wordt 1 loopronde gemaakt, de lopers van de 5 kilometer moeten deze afstand 1 maal afleggen, de lopers van de 10 kilometer leggen deze ronde 2 maal af.’

Studenten
De organisatie bestaat uit een groep studenten lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie (Universiteit Leuven-Limburg, Diepenbeek). Het evenement staat centraal in hun eindwerk: ‘Het is de bedoeling dat wij zelfstandig een unieke sportdag kunnen organiseren, dit onder begeleiding van onze docenten.’

‘Het probleem is dat meer mensen moeten bewegen en daarom willen wij dit evenement organiseren, met als vragen:

  • Kunnen we een unieke loopwedstrijd organiseren?
  • Kunnen we mensen aanzetten tot lopen op een unieke locatie waar een loopwedstrijd nooit eerder plaatsgevonden heeft?’

Kalksteen
Net als de nabijgelegen grotten in Nederland bestaan de Grotten van Kanne uit kalksteen dat zeventig miljoen jaar geleden is afgezet op de bodem van de ondiepe, subtropische Krijtzee. Het kalksteen zelf (mergel) is afkomstig uit het skelet van de hier toen levende dierlijke organismen.

De Grotten van Kanne bezitten een gangenstelsel met een lengte van liefst zestien kilometer. De gangen zijn soms wel acht meter hoog.

Fietsen
De ruimten worden tegenwoordig gebruikt voor rondleidingen, ontvangsten, (bedrijfs)feesten, bruiloften en je kunt er ook fietsen. Een traject van vierhonderd meter vormt een volwaardig deel van het Limburgse fietsroutenetwerk.

cave-run

De website van de organisatie is nog niet in de lucht, maar deze zou je binnenkort hier moeten kunnen vinden: www.caverun.be (geldt ook voor: www.facebook.com/caverun. Je kunt wel een e-mail sturen naar caverun@outlook.com.

 

Foto: Grotten van Kanne