Ruim 40 deelnemers hebben zich ingeschreven voor de Tocht der Tochten, althans: de hardloopvariant daarvan. Het is de bedoeling dat de deelnemers de afstand dit Pinksterweekend binnen de 32 uur volbrengen en in elk van de 11 plaatsen een stempel op hun stempelkaart halen.

De organisatoren, ultralopers Silvio Teunissen en Klaas van Heeringen, hebben in de afgelopen jaren het idee van een Elfsteden Ultraloop uitgewerkt. Onderweg zijn er drie strenge tijdcontroles, de deelnemers die daar te laat aankomen moeten hun startnummer inleveren en mogen niet verder. De eerste zogenaamde cut-off is in Leeuwarden op zaterdagavond om 23.30 uur, de tweede is in Spannenburg op zondagmorgen om 08.00 uur en finish sluit zondag in Bolsward om 19.00 uur.

Het belooft een zware tocht te worden door Friesland. Onder de deelnemers is ook de Zeeuwse Leonie Ton die een paar maanden terug het nationaal record op de 100 kilometer onder de 9 uur bracht. Ton: 'Het is één groot avontuur, ik heb nog nooit zover gelopen. 130 kilometer was de max en ik heb geen idee wat me te wachten staat en of het me lukt om te finishen. Ik heb ook geen idee hoe mijn lichaam gaat reageren op die afstand, maar ik heb er heel veel zin in.' Naast Leonie Ton loopt ook meervoudig Sparthatlonfinisher Wilma Dierx mee.

Bij de mannen staan onder meer Gregor Stam aan de start. De befaamde triathlonpioneer uit Almere loop elke dag hard, zaterdag al voor de 1.246ste dag achter elkaar. Stam: 'Ik weet ook niet wat ik ervan kan verwachten, eerst had ik een tijd in gedachten, maar nu de dag nadert denk ik er meer dat de finish halen belangrijker is. Ik wil het halen, mijn lichaam is heel gezond en de laatste 80 kilometertraining in de Noord Oostpolder gaf vertrouwen. Misschien ben ik zondagavond wel de eerste atleet die de Elfstedentocht op de schaats, op de fiets en als hardloper heeft volbracht.'

www.elfstedenultraloop.nl

Tekst: Bert Pessink

Afbeelding: de route van de Friese Elfstedentocht Rijwieltocht, die identiek is aan het loopparcours (PDF, maart 2016).