Een goede warming-up

Een geslaagde warming-up bestaat uit meer dan alleen enkele losmaakoefeningen.

maandag, 3 december 2012, 7:00
Een goede warming-up

Het essentieelste onderdeel van een geslaagde warming-up wordt gemakkelijk over het hoofd gezien: het opwarmen van de spieren.

Wie zich beperkt tot enkele losmaakoefeningen ziet over het hoofd waar een goede warming-up voor bedoeld is. Met die oefeningen lukt het je bij lange na niet om de bloedsomloop op gang te brengen en om echt even lekker te zweten. En dat is juist wat je in een goede warming-up moet zien te bereiken. Zo kun je het trainingsprogramma vervolgens veel makkelijker aan.

Het beste begin van de opwarming is daarom langzaam wandelen en lopen, waarbij je lichaam heel ontspannen op gang komt. Zorg dat je in vijf minuten wandelen geleidelijk het tempo behoorlijk opschroeft en ga dan door in een aangenaam (hard)looptempo. De hierbij afgelegde kilometers mag je niet meetellen als je trainingsschema een bepaalde loopafstand van je vraagt.

Een vergelijkbare methode is aan te raden voor het einde van je training. Overwin na afloop de aandrang om er meteen mee te stoppen. Ga in plaats daarvan vijf minuten wandelen. Vervolgens breekt het beste moment aan om te gaan rekken.

Tags: