Eerste Amerikaanse winnares Boston sinds 1985

De Amerikaanse Desiree Linden wint als eerste Amerikaanse vrouw sinds 1985 de Boston Marathon.

maandag, 16 april 2018, 19:16
Eerste Amerikaanse winnares Boston sinds 1985
Foto: Getty

Yuki Kawauchi wint met fabelachtige eindsprint, Abdi Nageeye komt als 7e binnen.

Onder pittige weersomstandigheden begonnen vanmiddag 30,000 lopers in de stromende regen aan hun 42,195 meter. De 122e editie van de oudste marathon ter wereld leek een langzame te worden, waarin de lopers naast veel regen ook een sterke tegenwind moesten trotseren.

Bij de vrouwen gingen er vanaf het begin al veel Amerikanen mee in de kopgroep, waaronder Molly Huddle, Shalane Flanagan en Desiree Linden. Na het 21-kilometerpunt begon de Ethiopische Mamitu Daska weg te trekken, maar kon Desiree Linden en Rebecca Chesir nooit echt kwijtraken.

Chesir nam kort de koppositie over, maar verloor deze al snel aan de uiteindelijke winnares Linden. Aangekomen bij het 35-kilometerpunt was het duidelijk dat niemand de Amerikaanse meer zou inhalen, en maakte Boston zich op voor een Amerikaans feestje.

Toen Linden na bijna twee uur en veertig minuten de finish passeerde, werd ze omhelst door haar trainers, familie en vrienden, en niet lang daarna stond ze lachend (en rillend van de kou) te luisteren naar de Star-Spangled Banner.

Bij de mannen begon de Japanner Yuki Kawauchi met een bizar snelle start en liep in zijn eentje tientallen meters vooruit op de kopgroep, als het niet meer was. Langzamerhand werd de Japanner ingehaald, maar hij had nog meer dan genoeg in de tank om het tempo van de kopgroep bij te benen.

De winnaar van 2017, Geoffrey Kirui, trok sterk weg maar bleek te vroeg zijn tank leeg te lopen: met nog 5 kilometer te gaan wist Kawauchi zijn achterstand van 90 seconden compleet weg te werken en nam de koppositie over. De Japanner hield zijn hoge tempo vast tot de finishlijn, en won daarmee zijn vierde (!) marathon van 2018.

Voor Nederland wist Abdi Nageeye te stunten met een sterke 7e plek bij de mannen, en was heel dichtbij de eerste Nederlandse podiumplek bij een van de marathon majors.