De banaan mag gezien worden als een ideaal sportvoedingsmiddel. Ze zijn redelijk goedkoop, smakelijk, de ‘verpakking’ is makkelijk te openen en ze bevatten voor een loper ideale voedingsstoffen als koolhydraten, vitamine B en vitamine C. Bananenetende apen slingeren niet voor niets zo energiek van boom naar boom. Die slimmeriken weten wel wat goed voor ze is!

Bananen zijn heel geschikt om voor, tijdens en na het hardlopen te gebruiken. Tijdens veel loopevenementen verstrekt men onderweg niet zomaar banaan. Vanwege de samenstelling (koolhydraatrijk), de goede smaak, de prettige consistentie en de lichtverteerbare eigenschappen is het qua samenstelling een sportvoedingsmiddel bij uitstek. Bovendien is het makkelijk mee te nemen, hygiënisch “verpakt”, de banaan is snel en makkelijk uit te pakken.

Banaan bezit, afhankelijk van de rijpheid, een mengeling van verschillende koolhydraten. Onrijpe bananen zijn zetmeelrijk en bevatten nog niet zo veel suiker en in rijpe bananen is nagenoeg al het zetmeel omgezet in suiker. Dat is duidelijk te proeven. Het voordeel van de aanwezigheid van meerdere soorten koolhydraten is dat de aanvoer van suiker vanuit de darmen naar het bloed langdurig en gelijkmatig is. Als eerste wordt het snel vrijkomende glucose in het bloed opgenomen. Daarna volgt beetje bij beetje de suiker die na vertering van het zetmeel uit de banaan vrijkomt. Tot slot volgt de druivensuiker, die door een chemische omzetting in het lichaam uit fructose (vruchtensuiker) van de banaan afkomstig is. Het resultaat is dat je meteen na consumptie op een gezonde manier een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel creëert, waarbij lang en intensief gepresteerd kan worden.

Tekst: Bert Snijder