Op de laatste avond van de EK Atletiek in Berlijn heeft Nederland dan toch zijn gouden medaille binnen. Sifan Hassan veroverde op eenvoudige wijze de titel op de 5000 meter.

De 25-jarige Hassan liep een slimme en tactische race en nam de laatste 800 meter resoluut de leiding. Alleen de Israëlische winnares van de 10.000 meter Salpeter bleef in het spoor van Hassan. Op 500 meter voor de finish leek het zelfs of Salpeter aan het afsprinten was. Hassan bleef op kop lopen en constateerde een ronde voor het einde plots dat ze alleen liep. De Israëlische dacht dat de finish op 4600 meter lag, was gezien en finishte als vierde (later werd ze ook nog eens gediskwalificeerd wegens een startfout, red.), ver achter Hassan, die met 14:46.12 ook nog eens een kampioenschapsrecord liep. En dat voor een race die, zoals gebruikelijk op een kampioenschap, rustig startte. Hassan bekroont hiermee een seizoen dat voor haar pas op 30 juni begon vanwege een knieblessure. Vanaf eind juni liet ze zien dat ze zich meer dan ooit kan meten met de absolute wereldtop. Startend met 1.59.35 op de 800 meter, liep ze twee weken later een fenomenale 5000 meter, resulterend in een Europees record van 14.22.34. De week daarna liep ze ook nog een mijl in een Nederlands record van 4.14.51. Na een hoogtestage in Sankt Moritz was Hassan volledig klaar voor ‘Berlijn’.

Hassan, na afloop van haar wedstrijd in Berlijn: 'Dit was een geweldige race. Mijn plan was om op de laatste 800 meter mijn versnelling in te zetten. Ik deed wat mijn coach mij vertelde. In de laatste ronde zag ik Salpeter. En toen ze stopte, hoorde ik de mensen schreeuwen. Het was gek. Het winnen van deze gouden medaille is heel aangenaam. Ik hou van dit publiek, ze zijn geweldig.'

Hassans keuze voor Portland kwam ook nog kort ter sprake in de mixed zone. Ze ruilde Papendal bij Honoré Hoedt in voor Alberto Salazar, die Mo Farah, Galen Rupp en Matthew Centrowitz naar Olympisch goud loodste: 'Ik heb de goede keuze gemaakt. Vorig jaar moest ik daar wennen en was alles nieuw. Nu voelt het heel goed daar.' Haar topvorm van dit moment belooft nog veel goeds voor de rest van het seizoen, startend volgende week zaterdag in Birmingham, waar ze de 1500 meter loopt.

Tekst: Eric Roeske
Foto: Andy Astfalck