Handleiding voor een marathon onder de 2 uur

Veelgestelde vragen over de poging om 1.59.59 of sneller te lopen op de marathon.

donderdag, 16 februari 2017, 17:26
Handleiding voor een marathon onder de 2 uur

Symbolische barrière.

Een van de grootste vraagstukken in het hardlopen de afgelopen jaren is de zoektocht naar het bedwingen van de 2-uursbarrière op de marathon. Dit is wat je daarover moet weten.

Waarom is een marathon onder de 2 uur zo’n ding?
Zoals het geval was met de 10-secondengrens op de 100 meter en de 4-minutengrens op de mijl, is dit een symbolische barrière die de huidige inzichten betwist over wat voor de mens fysiek mogelijk is. Net zoals de grens van 4 minuten op de mijl, is het een makkelijk te begrijpen doel dat zowel voor het grote publiek als voor fervente hardloopliefhebbers interessant is.

Wat is het huidige wereldrecord op de marathon?
2.02.57, gelopen door de Keniaan Dennis Kimetto tijdens de marathon van Berlijn in september 2014. De tweede tijd ooit, 2.03.03, werd afgelopen jaar neergezet door Kenenisa Bekele op hetzelfde parcours.

Hoe snel is een marathon onder de 2 uur?
Een tijd van 1.59.59 op de marathon vraagt om een gemiddelde snelheid van 2.50 minuten per kilometer. Dat komt neer op bijna acht en een half keer achter elkaar een 5 kilometer in 14.13 minuten.

Het huidige wereldrecord is gelopen met een gemiddelde snelheid van 2.52 minuten per kilometer. Hoewel een winst van 2 seconden per kilometer voor de meeste hardlopers een haalbaar doel lijkt, is het voor deze lopers van wereldklasse een enorme uitdaging.

Een andere manier om de mogelijkheden van een marathon onder de 2 uur te benaderen is door een vergelijking te maken met andere wereldrecordtijden. Volgens de Purdy-tabel, een van de bekendste vergelijkingstools, staat een marathon van 1.59.59 gelijk aan

  • een 5 kilometer in 12.20 minuten
  • een 10 kilometer in 25.49 minuten
  • een halve marathon in 57.12 minuten

De huidige wereldrecords op deze afstanden zijn

  • 5 kilometer: 12.37 minuten
  • 10 kilometer: 26.17 minuten
  • halve marathon: 58.23 minuten

Deze tijden komen ruwweg overeen met het huidige marathonrecord, dus een marathon onder de 2 uur zou superieur zijn aan iedere tot nu toe geleverde duurprestatie.

Het is zeldzaam dat een wereldrecord kwalitatief veel beter is dan andere hedendaagse records. Dat gezegd hebbende: het wereldrecord op de marathon voor vrouwen van 2.15.25 uur, gelopen door Paula Radcliffe in 2003, is een uitzondering op de regel en kwalitatief superieur aan alle andere afstandsrecords.

Welke inspanningen zijn er tot nu toe gedaan om de 2-uursbarrière te doorbreken?
In het najaar van 2014 lanceerde Yannis Pitsiladis, professor sport- en bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Brighton, zijn Sub2Hr project met het aanvankelijke doel om de barrière binnen vijf jaar te breken. Pitsiladis heeft echter moeite met het ophalen van de geschatte 30 miljoen dollar die hij verwacht nodig te hebben om een atleet binnen het beoogde tijdsbestek naar een tijd onder de 2 uur te leiden.

Half december kondigde Nike haar Breaking2-project aan. Het doel hiervan is dat ten minste één van de drie geselecteerde topatleten in het voorjaar van 2017 onder de magische marathongrens duikt. De belangrijkste kandidaat hiervoor is Olympisch kampioen Eliud Kipchoge (foto boven). De andere atleten die deel uitmaken van dit project zijn Zersenay Tadese en Lelisa Desisa.

Adidas heeft ook gezegd aan een sub-twee-uurproject te werken. De laatste vier wereldrecordhouders – Dennis Kimetto, Wilson Kipsang, Patrick Makau en Haile Gebrselassie – worden allen gesponsord door Adidas.

Hoe gaan deze projecten de huidige barrières overwinnen?
Het project van Pitsiladis kent een wetenschappelijke benadering. Hij suggereert dat een wedstrijd onder de zeespiegel gehouden moet worden, bijvoorbeeld bij de Dode Zee, waar meer zuurstof in de lucht zit. Hij vraagt zich ook af of de huidige trainingsmethodes niet teveel gebaseerd zijn op tradities in plaats van de uitgangspunten in de inspanningsfysiologie.

Nike kijkt naar ieder mogelijk element dat komt kijken bij een marathonprestatie, waaronder de weersomstandigheden, het parcours, haaswerk, voeding en, natuurlijk, schoenen en de rest van de sportuitrusting. Zo heeft Nike een patent ingediend voor een loopschoen met extra veerkracht in de zool.

Details over het project van Adidas zijn schaars – er is niet eens een tijdspanne bekendgemaakt – maar de poging zal naar verluidt, in tegenstelling tot die van Nike, op een bestaand marathonparcours plaatsvinden. Als dat het geval is, zou Berlijn de meest logische keuze zijn, aangezien de laatste zes wereldrecords daar gevestigd zijn. Ook Adidas mikt op innovaties van de schoentechnologie om onder die twee uur te kunnen duiken.

De enige poging in de nabije toekomst is dus die van Nike. Wanneer en waar gaat dat gebeuren?
Dat is nog niet vastgesteld. Waarschijnlijk gaat het gebeuren in de lente. Vermoedelijk kiest Nike een aantal data, zodat ze uiteindelijke degene met de gunstigste weersvoorspelling kunnen selecteren. De locatie is nog niet bekend gemaakt, maar het wordt waarschijnlijk een marathon op een gesloten, door Nike ontworpen parcours en lijkt meer weg te hebben van een race tegen de klok onder gecontroleerde omstandigheden dan een traditionele wedstrijd. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat deze tijd als officieel record erkend gaat worden.

Wanneer zal een officieel record onder de 2 uur wel mogelijk worden?
Dat duurt waarschijnlijk nog een hele tijd. Volgens een data-analyse in 2014 zal deze prestatie pas in 2075 gevierd gaan worden.

Hoe scherper het marathonrecord wordt, hoe lastiger het wordt om deze te breken. Hoewel het misschien lijkt alsof het marathonrecord de laatste jaren snel is gedaald, is dat niet helemaal het geval. Het duurde vier jaar, van 1999 tot 2003, voordat het record van 2.05 naar 2.04 werd gebracht. Het bereiken van de 2.03 duurde tot 2008, een tijdspanne van vijf jaar. De 2.02 is slechts één keer aangetikt, en ook maar nét, in 2014 en daar was zes jaar tijd voor nodig.

 

Tekst: Scott Douglas
Foto Erik van Leeuwen