Hardloopster gebruikt Strava om te bedanken voor levertransplantatie

Tijdens een training 14 kilometer registreerde Ellie Lacey 'Thank you NHS' door middel van haar GPS-functie.

woensdag, 7 februari 2018, 15:47
Hardloopster gebruikt Strava om te bedanken voor levertransplantatie
beeld: strava

Een Britse hardloopster bedankt de Britse gezondheidszorg NHS (National Health Service) op een heel speciale manier: door via Strava een gelopen boodschap achter te laten.

De 31-jarige kreeg in de herfst van 2016 te horen dat haar er leverfalen bij haar was geconstateerd, en dat haar enige kans om te overleven een levertransplantatie was. Via de NHS kreeg ze deze in januari 2017. ‘Zonder die mensen (van de NHS, red.) zou ik hier niet meer zijn’, vertelt ze tegen de BBC.

Voordat de afwijking werd ontdekt, liep Lacey zo’n zes à zeven keer per week. Sinds haar transplantatie voelt ze ‘een sterke verantwoordelijkheid om mijn leven ten volle te leven, om er één groot avontuur van te maken en anderen te helpen waar ik kan.’ Ze bedankte de organisatie met een geweldige sportprestatie die zij via de sport-applicatie Strava deelde met de wereld.

Bedankwoord
Pas tijdens de derde poging lukte het Ellie Lacey om de woorden te voltooien. Regen en overstromingen gooide roet in het eten. ‘Drie keer is scheepsrecht. Het was ijskoud op het strand, maar toen we toe waren aan de letters NHS begon de zon te schijnen.’

Haar comeback heeft Lacey gevierd met een eerste plek op een hardlooponderdeel tijdens de Britse Transplant Games. Ze hoopt in 2019 opnieuw aan de start te staan en zoveel mogelijk aandacht te vragen voor anderen die ook afhankelijk zijn van donoren.

Momenteel is de Eerste Kamer in debat over het wetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra, waarbij iedere volwassen Nederlander automatisch donor wordt.