De winter laat nu eindelijk van zich horen. De dagen zijn korter en het wordt kouder. Natuurlijk train je het liefste - zelfs onder tijdens de koudste temperaturen - gewoon door, en het liefst zo comfortabel mogelijk. In dit artikel geven wij 9 winterse looptips zodat jij goed voorbereid de deur uitstapt tijdens de aankomende wintermaanden.

Hardlopen in de winter doe je zo

1.Hardlopen door de sneeuw?

    Dit vereist een wat kortere pas zodat je jezelf makkelijker kunt corrigeren als je dreigt uit te glijden. De kortere passen zorgen in ieder geval wel voor voldoende inspanning en daar is het je uiteindelijk om te doen. Loop je graag en vaker door zware, winterse omstandigheden? Misschien heb je nog ergens een potje voor de aanschaf van trailrunningschoenen; die bieden meer grip dan gewone loopschoenen.

    hoka one one mafate 4 speed heren
    Hoka

    Deze neutrale trailschoenen van Hoka zijn met haar 5 mm noppen geschikt om de sneeuw mee te trotseren.

    €179,95

    KOPEN HERENKOPEN DAMES

    2. Draag laagjes!

    Lucht isoleert, dus hoe meer laagjes, hoe meer geïsoleerd je bent! In dit artikel lees je hoe je dit het beste kunt doen. Of bekijk dit artikel met aanraders voor winterse hardloopbroeken.

    3. Goed gemutst

    Wist je dat 40% van je lichaamswarmte verdwijnt via je hoofd? Een fijne muts toevoegen aan je wintergarderobe is dus niet overbodig.

    craft hardloopmuts winter
    craft

    €29,95 €23,95

    KOPEN

    Lees ook: dit is het nut van arm sleeves en onze favorieten op een rijtje.

    4. Draag handschoenen en wanten

    Handschoenen (of wanten) zijn een must als je gaat hardlopen terwijl de temperatuur rond het vriespunt ligt. Al draag je ze alleen maar bij het inlopen: je maakt het jezelf een stuk aangenamer met een paar warme handen. Ook fijn: een warme buff om je nek warm te houden.

    saysky combat gloves unisex
    Saysky

    €29,95

    KOPEN

    5. Smeer uiervet of vaseline op je gezicht of lichaam

    Jep, dit klinkt misschien wat gek, maar door dit ouderwetse trucje smeer je een extra isolatielaag aan op je huid. Professionele atleten gebruiken het graag tijdens wedstrijden.

    6. Loop ’s middags

    's Middags is de temperatuur relatief gezien op het hoogst. Mits je de tijd hebt natuurlijk...

    7. Drink voldoende!

    Je merkt het minder, maar ook onder koude omstandigheden zweet je, drink dus voldoende!

    8. Laat je lichaam wennen aan de kou.

    Dus niet meteen de deur uit voor een tempotraining met veel pauzes. Loop liever eerst een duurloopje waarbij je continu in beweging bent.

    Lees ook: deze hardloopgear mag niet ontbreken tijdens de winter.

    9. Loop heen tegen de wind

    Houd rekening met de windchillfactor: meer wind betekent een lagere gevoelstemperatuur. Je kunt dan het gevoel hebben dat je lichaam harder moet werken en de training kan zwaarder aanvoelen.