Heel Holland Joggt

JOGG Breda wil kinderen een gezond beeld van voeding en beweging geven. Én helpt hen op weg naar de Singelloop Breda.

donderdag, 28 september 2017, 14:55
Heel Holland Joggt

Jongeren Op Gezond Gewicht

Overgewicht is één van de meest ernstige bedreigingen van onze volksgezondheid. De afdeling Breda van de organisatie Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) probeert daar van alles aan te doen.

Gemiddeld één op de zeven Nederlandse kinderen heeft overgewicht*. In 2016 was er bij 2,7 procent van de kinderen tussen de 4 en 17 jaar oud zelfs sprake van obesitas. Meisjes van 4 tot en met 11 jaar hebben vaker overgewicht en obesitas dan jongens.

JOGG
JOGG is er voor mensen voor wie het niet zo vanzelfsprekend is dat ze sporten. Mensen die de eindjes financieel aan elkaar moeten knopen, voor wie de contributie van een sportclub een te hoge kostenpost is. Maar ook mensen die te weinig zelfvertrouwen hebben om te bewegen. Of die sport beschouwen als iets waarnaar je kijkt, niet iets dat je doet. JOGG geeft die jongeren professionele begeleiding.

In Breda is Ferrero een samenwerking aangegaan met de lokale JOGG-afdeling en de Amgen Singelloop Breda, het grootste loopevenement van de stad (20.000 deelnemers) en traditioneel gehouden op de eerste zondag van oktober. Via Ferrero en JOGG gaan Bredase jongeren aanstaande zondag meedoen aan de populaire familieloop van de Singelloop Breda. Bij de Ferrero familieloop moet een afstand van 1,8 of 3,6 kilometer worden afgelegd. En iedereen (vader, moeder, opa, tante, leerkracht) mag meedoen.

Kinderen en ouders
Daar moet natuurlijk wel voor getraind worden. Acht gezinnen hebben zich dit jaar bij JOGG Breda aangemeld voor de training, met in totaal twintig deelnemers. Dat zijn niet alleen kinderen, ook ouders lopen mee.

‘Het is niet vanzelfsprekend voor veel mensen uit deze wijken dat ze gaan hardlopen. Maar als ze eenmaal meedoen, is er zoveel enthousiasme en is iedereen zó positief,’ zegt Renate Martens, die namens de GGD West Brabant coördinator is van dit project.

Intervaltraining
Als vertegenwoordiger van de Bredase atletiekvereniging SPRINT is trainer Johan de Koning jr. aanwezig. Hij stoomt de kinderen en ouders in zes weken klaar voor de familieloop. Johan praat zacht en legt alles beheerst uit. De kinderen vliegen alle kanten op tijdens de intervaltraining in het buurtpark.

Soms lopen ze met de groep mee, maar het kan ook zo zijn dat er eentje richting de glijbaan rent of in de zandbak gaat ravotten. Er gebeurt van alles, luister maar mee:

 • ‘Mijn been is stuk.’ Yuan (5 jaar) is erbij gaan zitten. Vader Ramon kijkt naar het been van zijn zoon en constateert dat het been weer gemaakt is. Samen vervolgen ze hun weg. Vanaf een afstandje kijkt trainer Johan tevreden toe.
 • ‘Ik vind niks leuk.’ Een meisje met een paars lint in haar bruine haar zit op een laag hekje. Ze kijkt naar de kinderen en volwassenen die aan het hardlopen zijn. Haar mondhoeken hangen.
 • ‘Ik heb gewonnen!,’ roept een meisje met een lange blonde paardenstaart. Ze komt hijgend en lachend aanrennen.
 • ‘Ik vind niks leuk,’ zegt het meisje met het lint weer.
 • ‘Ik heb gewonnen bij het rennen,’ zegt het paardenstaartmeisje en ze laat haar kralenarmband zien. ‘Wat mooi. Heb je die zelf gemaakt?,’ vraagt het meisje met het lint.
 • ‘Dat vertel ik zo meteen. We moeten eerst weer gaan rennen! Kom!’ Ze pakt de hand van het meisje met het lint. Samen rennen ze naar trainer Johan.

Estafette
Daarna is er gelukkig even pauze. Rondom de houten bank in het park hangt iedereen wat rond. De kinderen en ouders hebben allemaal flesjes water en drinken met volle teugen. Op een bankje daarnaast zit een groepje oudere vrouwen met hoofddoek. Ze knikken de sporters vriendelijk toe. Verderop hangen wat jongeren, met boombox en energiedrank.

‘En dan is het nu tijd voor de estafette!,’ zegt Johan. Er klinkt gejuich, maar er is ook meteen onrust in de groep. Want bij welke groep hoor jij en tegen wie ga je hardlopen?
Kinderen en volwassenen, alles loopt door elkaar en tegen elkaar in twee groepen. Fanatiek wordt er heen en weer gelopen en aangemoedigd.

Kinderen uit de buurt komen op het rumoer af en moedigen spontaan mee aan. Een jongen op een brommer toetert als aanmoediging. Iedereen doet mee, ook al ben je helemaal niet van het JOGG Breda-groepje.

Plezier
Aangekomen bij de verzamelplek, buurthuis ONS in Hoge Vucht, gaat iedereen voldaan weer naar huis. Een ouder steekt nog even een sigaretje op na het lopen. Trainer Johan en organisator Renate zwaaien alle deelnemers uit. ‘Het was weer een uitgelaten bende,’ stelt Johan tevreden vast.

Deze week is de laatste training voor de Singelloop. Dan krijgt iedere deelnemer een T-shirt met zijn eigen naam erop. Ze gaan ongetwijfeld de finish halen. Maar belangrijker: ze hebben de afgelopen weken heel veel plezier gehad.

Kom ook in actie
Tijdens hun jeugd leren kinderen wat leuk en wat normaal is. En dat geldt ook voor wat een gezonde leefstijl inhoudt. Als we er voor zorgen dat kinderen bewegen normaal en leuk gaan vinden, is dat een goede stap richting het tegengaan van overgewicht bij kinderen.

Aanbevelingen
Niet voor niets publiceerde de Nederlandse Gezondheidsraad de volgende aanbevelingen voor kinderen van vier tot achttien jaar:

 • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
 • Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. (wandelen/fietsen/voetballen/hardlopen)
  Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
 • Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten (belasting van het lichaam met eigen lichaamsgewicht).
 • Voorkom dat je veel stilzit.

Wil je meer weten over JOGG? Bekijk dan de websites jogg-breda.nl en www.jogg.nl en ontdek op welke manier JOGG zich nog meer inzet voor Jongeren Op Gezond Gewicht.

 

Tekst: Ron Bekker

*Bron: Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor, CBS i.s.m. RIVM 2016