Helpt bietensap tegen obesitas?

Afvallen met een drankje, zou het ...? Opnieuw positief nieuws over bietensap.

vrijdag, 11 november 2016, 14:30
Helpt bietensap tegen obesitas?

De rode drank die het uithoudingsvermogen stimuleert, kan ook de vorming van nuttig ‘bruin vet’ bevorderen.

De populariteit van bietensap is de afgelopen jaren sterk gestegen. Dat is vooral te danken aan het hoge nitraatgehalte. Dat kan het uithoudingsvermogen verbeteren door een vermindering van de hoeveelheid zuurstof die je nodig hebt om een ​​bepaalde snelheid vol te houden.

Eerder schreven we al veel vaker over de gunstige effecten van bietensap. Inmiddels zijn er sterke aanwijzingen dat het nitraat in bietensap meer positieve gezondheidseffecten heeft, zoals het verlagen van de bloeddruk. Sommige onderzoekers schrijven ook andere gezondheidsbevorderende effecten van veel bladgroenten als spinazie, rucola en andere groene groenten toe aan hoge nitraatgehalten.

Vetweefsel
Vorig jaar suggereerden onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge dat het (anorganische) nitraat in groenten nog een gezondheidsvoordeel oplevert. Volgens hen kan het nitraat helpen bij het omzetten van wit in bruin vetweefsel. Die laatste soort staat bekend om het gunstige effect op de calorieverbranding.

Bruin vet heeft de afgelopen tien jaar veel aandacht gekregen, omdat het zo verschilt van het witte vet waarmee we meer vertrouwd zijn. In tegenstelling tot de witte variant is het bruine vet actief en in staat om calorieën te verbranden en warmte te genereren. En er is bewijs dat het – in ieder geval bij knaagdieren – helpt tegen gewichtstoename en de glucosegevoeligheid en insulineresistentie verbetert.

drie redenen om veel spinazie en rode bieten te eten

Prikkel
Baby’s worden geboren met veel bruin vet, maar meestal verdwijnt dat deels bij het ouder worden. Onder bepaalde omstandigheden kunnen witte vetcellen echter ‘bruinachtig’ worden: dan nemen ze de kenmerken van bruin vet aan. Zo is een langdurige blootstelling aan koude voor wit vet een prikkel om bruin te worden.

De Cambridge-studie suggereert nu dat nitraat eveneens de transformatie van witte vetcellen kan teweegbrengen. De geconverteerde, voormalige witte cellen worden soms ook beige vet genoemd.

Overgewicht
Het Engelse onderzoek naar de invloed van nitraat werd deels uitgevoerd in reageerbuisjes en deels bij ratten en muizen. Het is dus op dit moment moeilijk om te achterhalen of het ook voor de mens opgaat. Omdat bij mensen sprake is van eenzelfde omzetting van nitraat in nitriet en stikstofoxide, verwacht men ook bij hen de positieve effecten te kunnen meten.

Een andere interessante vondst was dat de transformatie van het witte vet in bruin vet ten gevolge van nitraatinname werd versneld in zuurstofarme omstandigheden. Mensen met overgewicht hebben vaak een laag zuurstofgehalte in hun vetweefsel; dat is dus mogelijk een soort afweermechanisme. Zou de verbetering van je uithoudingsvermogen een soortgelijk stimulerend effect op het bruiningsproces van vet uitoefenen?

Geen verband met kanker
bietensap2 obesitasHoe dan ook: ook al weten we nog lang niet alles over nitraat, het is interessant om te zien hoe breed de mogelijke positieve effecten van die stof zijn. Dat is opmerkelijk, omdat er vroeger heel anders tegen nitraat werd aangekeken.

Oorspronkelijk werd nitraat als biologisch inactief beschouwd, later werd het, evenals nitriet, beoordeeld als schadelijk voor de menselijke gezondheid. Er werd gesuggereerd dat nitraat in voeding kon bijdragen aan het risico op ontwikkeling van kanker door de vorming van kankerverwekkende N-nitrosaminen.

Dit is echter nooit bevestigd in wetenschappelijke studies, wat voor de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) reden is om te besluiten dat er geen bewijs is voor een verband tussen nitraat en kanker.

Op dit moment zijn er voor mij drie redenen om veel spinazie en rode bieten te eten. Op volgorde van belangrijkheid zijn dat:

  • Het verlaagt mijn bloeddruk
  • De mogelijke voordelen voor mijn uithoudingsvermogen.
  • De aanwijzingen dat het gunstig inwerkt op mijn voorraden wit en bruin vet.

 

Tekst: Alex Hutchinson
Foto: Getty Images