Heuvels verlagen de impact op je benen en beperken je bereik waardoor de kans op verrekkingen afneemt. Grote voordeel van heuveltrainingen is natuurlijk dat het een uitstekende manier is om te werken aan je spierkracht.

Heuveltrainingen

Er zijn verschillende heuveltrainingen, wij krijgen dan ook vaak de vraag welke de beste is. Goed nieuws op dit vlak! Ongeacht welke heuveltraining je uitvoert, ze zijn allemaal even efficiënt. Althans dat blijkt uit nieuw onderzoek uit Nieuw-Zeeland.

Sneller

In een periode van zes weken zijn 20 goed getrainde lopers aan de slag gegaan met een bepaalde heuveltraining. Aan het begin en het einde van deze onderzoeksperiode liepen alle deelnemers een vijf kilometer. Ongeacht het soort heuveltraining wat er werd uitgevoerd, de tweede vijf kilometer was van alle deelnemers ongeveer 2% sneller. Als je een vijf kilometer loopt in 20 minuten betekend dat bijna een halve minuut tijdwinst. Aanzienlijk dus!

Goede investering

Wat worden we wijzer uit dit onderzoek? Vooral doorgaan met je heuveltrainingen, ongeacht of je korte, snelle herhalingen doet of het langere werk. Heuvels zijn een goede investering om een snellere loper te worden. In verband met de intensiteit van heuveltrainingen, raden wij wel aan om maar één heuveltraining per week in je trainingschema op te nemen.

Locaties

Opzoek naar heuvels? Ook in Nederland zijn er meerdere locaties om je 'heuvel high' te krijgen. Ga eens naar Schoorl (bij Egmond), naar Amerongen (bij Veenendaal) of naar Hollandsche Rading (onder Hilversum). Voor het echte werk moet je naar De Posbank, ten noordoosten van Arnhem, negentig meter hoog of reis je af naar Zuid-Limburg of de Ardennen.