Het koningsnummer is 127,6 kilometer lang en gaat bijna volledig door het Nationaal beek en esdorpenlanschap Drentse Aa. Ruim 50 deelnemers uit landen als Duitsland, België, Ierland, Amerika en Noorwegen proberen deze tocht voor zaterdagavond 24.00 uur te volbrengen.

Wilfried Bats is organisator van de Indian Summer Ultra. 'Bij de indianenstammen werd het jaargetijde dat we nu herfst noemen, Indian Summer genoemd. Het is het jaargetijde van de verkleurende bomen. We wisten dat er in Drenthe veel mooie trails waren, door ze aan elkaar te plakken ontstond de langste afstand. Ons parcours heeft alles in zich, 95% van het parcours is onverhard. Slechts af en toe hebben we een paar honderd meter verhard. In het parcours zijn 30% single tracks en 38% van het parcours loopt door het open terrein. De meer dan 500 hoogtemeters in het nagenoeg vlakke Drenthe maken het nog specialer. Afgelopen jaar was de grond tijdens de Ultra nat, nu is hij droog en verwacht ik dat de tocht zwaarder is.'

De startceremonie van de Indian Summer Ultra is op camping De Weyert. Vandaar loopt de trail eerst in het donker in 6 etappes door Drenthe. Door die etappes is de Ultra ook als team te lopen, zaterdag staan er 25 teams aan de start. Naast het oergevoel wat de lopers onderweg meemaken heeft de organisatie ook cultuur en historie in de route opgenomen. Zo passeren ze onderweg het herinneringskamp Westerbork om even later oog in oog te staan met de grote futuristische schotelantennes van hetzelfde dorp.

Organisator Bats: 'Tussen de etappes kunnen de lopers bij de verzorginsposten, die voorzien zijn van alle mogelijke eten en drinken, even op adem komen en bijpraten over de ervaringen. Het is hier in Drenthe bovendien zo uitgestrekt dat ik vaak de vraag krijg: Waar woont iedereen hier?'

De organisatie verwacht de eerste deelnemer na 127,6 kilometer zo rond 18.00 uur ’s avonds binnen te hebben, dat is een gemiddelde snelheid van meer dan 10 kilometer per uur.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Tekst: Bert Pessink