Over het positieve effect van seks voor de wedstrijd is al heel veel geschreven, maar hoe zit het met de seks erna?

Veel mannen en vrouwen ervaren een stijging van hun seksuele prikkeling naarmate ze fitter worden. Dit hoor je keer op keer en is zeker voor krasse knarren, die met een dalend testosterongehalte te maken krijgen, een goede reden om voor het lopen te kiezen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de testosteron-productie (en daarmee het libido) toeneemt als je intensief en kort hardloopt of aan krachttraining doet. Vooral kniebuigen met gewichten is erg goed voor je testosterongehalte. Dit effect is echter steeds van vrij korte duur om te kunnen spreken van een structurele verhoging van de ‘seks drive’.

Wat verder ook speelt, is het feit dat je door hardlopen en training er beter gaat uitzien, zodat je zelfvertrouwen en energie groeien. Hardlopen verlaagt ook stress en verhoogt je humeur. Kortom, doordat je letterlijk en figuurlijk beter in je vel komt te zitten, krijg je meer zin in seks.

Eén waarschuwing is wel op zijn plaats: bij heel veel trainen dreigt overtraindheid, daalt je testosterongehalte en krijg je juist weer minder zin in seks. Zo kunnen heel lange duurlopen, van meer dan twee uur (of meer dan 65 kilometer training per week), het testosterongehalte juist omlaag brengen. Tenzij je daarnaast ook aan intensieve snelheidstraining of krachttraining doet. In de meeste trainingsschema’s komt dat gelukkig wel aan bod.

Dit bericht is deels ontleend aan onze gids Runner’s World Coach Women, die je voor maar € 5,95 hier kunt bestellen (abonnees ontvangen een euro korting). De inhoudsopgave vind je helemaal onderaan op die pagina.