Een verrassende winnaar op een zonovergoten zondagochtend in Berlijn: de 28-jarige Koen Naert uit het West-Vlaamse Roeselare wint de marathon tijdens de EK Atletiek in 2.09.51.

De wijze waarop Naert wint spreekt tot de verbeelding: op 32 kilometer weglopen van je tegenstanders, voor het eerst van je leven onder de 2.10 finishen én daarmee bovendien een kampioenschapsrecord vestigen. Dat is wat je noemt geschiedenis schrijven.

Naert loopt al een tijdje mee in het internationale circuit. Aanvankelijk vooral op de baan op de 5000 en 10.000 meter en de cross, maar vanaf 2015 ligt met zijn focus op de marathon. In Berlijn loopt hij dat jaar al 2.10.31. In de prestigieuze marathon van New York van november vorig jaar streed hij net als Michel Butter vooraan mee om de prijzen. Achtste werd hij daar uiteindelijk. Dit jaar lag zijn focus volledig op de EK in Berlijn. En met succes. Hij is na Karel Lismont in 1971 pas de tweede Belg die de Europese titel pakt op de marathon. Naert was, tot hij fulltime prof werd in 2016, verpleegkundige in een brandwondencentrum.

Een blije maar ingetogen Naert na afloop: 'Dit was alle opofferingen waard. Ik heb heel hard getraind om in deze warme omstandigheden te lopen. Iedere anderhalve kilometer goot ik water over mijn hoofd. Vandaag heeft niet alleen de sterkste, maar ook de slimste gewonnen.'

Achter Naert werd de Zwitser Tadesse Abraham tweede, met een tijd van 2.11.24; de Italiaan Yassine Rachik completeerde het podium in 2.12.09. Abdi Nageeye streed vanaf de start mee om de prijzen, liep een poos als vierde op jacht naar een podiumplaats, maar stapte na 37 kilometer uit met, naar verluidt, kramp en steken in de zij.

Bij de marathon voor vrouwen verstapte Andrea Deelstra zich en kreeg achillespeesklachten. De podiumkandidate stapte na 16 kilometer gedesillusioneerd uit. Ruth van der Meijden werd 18e in 2.35.44. Winnares werd, na een vlammende eindsprint, de Wit-Russische Volha Mazoeronak (2.26.22), vlak voor de Française Clémence Calvin (2.26.28)en de Tsjechische Eva Vrabcov (2.26.31).

België scoort voorlopig uitstekend op de Europese Kampioenschappen. Eerder veroverden zevenkampster Nafi Thiam en de Borlée Broers met wereldjuniorenkampioen Jonathan Sacoor op de 4x400 meter al goud, naast twee zilveren en één bronzen plak voor de Borlées. Nederland staat momenteel nog op vijf medailles: twee zilveren en drie bronzen, maar heeft op de slotavond nog serieuze kansen op de 4x100 meter estafettes en de 5000 meter vrouwen.

Tekst: Eric Roeske

Foto: Andy Astfalck