Koster en Vastenburg zijn op de weg terug

Maureen Koster boekte een verrassende overwinning bij het NK 10km in Schoorl. Jip Vastenburg veroverde er het zilver. Beiden kampten lang met een post-Olympische depressie, maar zijn op de weg terug.

zondag, 11 februari 2018, 18:16
Koster en Vastenburg zijn op de weg terug
Foto: Andy Astfalck

Maureen Koster boekte een verrassende overwinning bij het NK 10km in Schoorl. Jip Vastenburg veroverde er het zilver. Beiden kampten lang met een post-Olympische depressie, maar zijn op de weg terug. Voor baanatlete Koster was deze wedstrijd een uitstapje, voor Vastenburg op opstap naar de halve en hele marathon.

Koster werd twee jaar geleden in maart vierde op de 3000m bij de WK indoor in Portland, maar ziet dat terugblikkend als de opmaat voor de nodige ellende. Bij de EK in Amsterdam was ze later dat jaar niet in vorm en bij de Spelen in Rio speelde ze ook een bijrol. ‘Ik was overtraind’, weet ze nu. Een jaar later draaide ze opnieuw een indoorseizoen, met een vierde plaats bij de EK als resultaat. Maar ook na dat toernooi kwam ze in het zomer niet in vorm.

‘Ik had begin juni alles gezet op een goede 1500 meter bij de Diamond League in Rome, omdat ik internationale wedstrijden wilde blijven lopen.’ Maar met een tijd van 4.03 bleef ze in de Italiaanse hoofdstad ver boven haar p.r. van 3.59,79 uit 2015. Na nog drie tegenvallende races op wat haar favoriete afstand leek, brak ze het seizoen af.

‘Dit jaar doe ik het anders, zo vertelde ze in Schoorl. De maand januari trainde ze in Kenia, in een groep met onder anderen Jip Vastenburg. Ze loopt geen indoorwedstrijden en kiest daarentegen voor de weg. Vorige week won ze de 8km bij de Minwinter Marathon in Apeldoorn in 25.54 en nu de Nederlandse titel in Schoorl met een 10km in 32.36, ruim onder haar p.r. van 34.27 uit 2014.

‘Ik heb in Iten heerlijk kunnen trainen, al loop je daar door de hoogte super langzaam. Maar ik heb kennelijk voldoende snelheid in de benen. Vandaag moest ik alles alleen doen en het kostte niet eens zoveel moeite. En dit is minder belastend dan een 3000m op de indoorbaan.’

Koster genoot van de wegwedstrijden, maar gaat voor het zomerseizoen de baan weer op. Al kiest ze voor de EK in Berlijn wel voor de 5000m en niet meer voor de 1500m. ‘Ik wil alles op safe doen en zal ook geen wedstrijden kiezen waarvoor ik een jetlag moet overwinnen, om niet weer overtraind te raken.’

Ook Jip Vastenburg liep haar race grotendeels solo. Ze kwam uit op een tijd van 33.10. ‘Voor mij had de afstand wel wat langer gemogen’, vond ze. ‘Ik wist dat Maureen beter zou zijn, ook omdat ze heuvel-op sterker is. Ik kon zelf nog niet heel diep gaan na de stage in Kenia. Maar voor mijn gevoel ben ik op de goede weg. Na terugkeer op zeeniveau liepen de trainingen meteen al heel lekker. Ik train nog een paar weken door en hoop dan in Engeland een goede 10km te lopen.’

Vastenburg heeft haar zinnen vooral gezet op de Venloop. In die halve marathon wil ze op 25 maart haar p.r. van 1.11.04 aanscherpen. Bij de EK in Berlijn wil ze de 10.000m lopen, daarna gaat ze zich richten op de marathon.

In het komende nummer van Runner’s World vertelt de 23-jarige Vastenburg uitgebreid over de nieuwe trainingsaanpak waar ze na een ook voor haar teleurstellend verlopen Olympisch jaar van 2016 voor koos.

Het brons bij de vrouwen ging naar Jill Holterman, die in 33.35 finishte. Verrassend was de vijfde plaats van juniore Jasmijn Lau, met een tijd van 34.19.

Bij de mannen ging de Nederlandse titel op de 10 km voor de vierde keer naar Michel Butter. Hij finishte als tweede in 29.14, elf seconden achter de Britse winnaar Callum Hawkins. Edwin de Vries werd tweede in 29.49 en Mahadi Abdi Ali won het brons in 29.54.

Alle uitslagen zijn hier te vinden: https://results.sporthive.com/events/6367295235432645376

Tekst: Cors van den Brink

Fotografie: Andy Astfalck