Koud? Kom nou, het valt best mee. Of is er misschien toch iets bijzonders aan de hand? Wij hebben het antwoord.

Bij sommige loopkwaaltjes kun je zelf de diagnose stellen, bijvoorbeeld bij gevoelloze, koude handen. Doe de test.

Liep je langer dan een uur in koude of natte omstandigheden? Ril je over je hele lichaam? Voelt het alsof je nooit meer warm zult worden?

Ja Dan ben je onderkoeld of is er sprake van bepaalde bevriezingsverschijnselen. Ga zo snel mogelijk naar binnen, onder de douche en zoek medische hulp als de gevoelloosheid blijft.

Nee Verkleuren je vingers en tenen wel, eerst wit, dan blauw en vervolgens rood? En tintelen ze of kloppen ze?

Ja Dan heb je misschien het syndroom van Raynaud. Daardoor verkrampen er bloedvaten in je lichaam en vermindert de doorbloeding. Vaak ook aangejaagd door een airco of stress. Raadpleeg een arts en laat warm water over je tenen en vingers stromen.

Nee Ben je wel kortademig of heb je pijn op de borst? Valt het hardlopen je zwaarder dan voorheen? En komen er hartklachten in je familie voor?

Ja Dan kan het wel eens een hartkwaal zijn, en ook dan moet je snel naar een arts.

Nee Worden je handen en/of voeten alleen kouder naarmate je langer loopt? En slik je medicijnen?

Ja Dan is het waarschijnlijk je medicijngebruik dat de problemen veroorzaakt. Medicijnen zoals antihistaminica, bètablokkers, pillen tegen migraine en de anticonceptiepil kunnen koude handen en voeten veroorzaken. Dat gebeurt omdat ze allemaal de doorstroming van het bloed vertragen en tijdens het lopen kan dat inderdaad verergeren.

Ongerust hoef je daar niet over te zijn, zolang er maar niets met je hart aan de hand is.