Als je op zoek gaat naar een trainingsschema voor je eerste (langere) wedstrijd, stuit je vaak op een schema gebaseerd op je maximale hartslag. Er is geen betere leidraad dan dat en met de moderne apparatuur van tegenwoordig is het meten van je hartslag een fluitje van een cent. Het enige wat je dan nog nodig hebt, is de exacte waarde van je maximale hartslag.

Vergeet het bekende rekensommetje

Soms wordt verteld dat je uit kunt gaan van 220 min je leeftijd. Die rekensom is echter achterhaald. Beter is deze opgave: 208 - (je leeftijd x 0,7). Nòg beter is een fysieke test en dat gaat het beste bij een sportarts. Dat is meestal alleen voor toppers weggelegd, dus zal je zelf aan de slag moeten.

Dit is de methode

Je kunt op je sporthorloge kijken als je finisht tijdens een wedstrijd van 3, 5 of 10 kilometer. Het moet dan wel een wedstrijd zijn geweest, waarin je voluit kon gaan en ook nog in het laatste stuk naar de streep kon sprinten. Een andere optie is een test over 3 keer 3 minuten, met tussendoor een dribbelpauze van 2 minuten. Zorg eerst voor een grondige warming-up en loop minstens tien minuten warm. Loop elke keer iets harder: de eerste keer relaxed, tijdens de tweede keer moet je bijna naar adem happen en de derde keer ga je voluit. Bij de finish ligt je maximale hartslag op je te wachten!

Een andere methode gaat zo: loop 1500 meter in een stevig tempo, versnel vervolgens in de volgende 400 meter en ga uiteindelijk 400 meter zo hard als je kunt. Het hoogste cijfer op je hartslagmeter is een vrij nauwkeurige weergave van je maximale hartfrequentie.

Let op: een warming-up is essentieel voor goede testresultaten. Je moet altijd topfit en uitgerust zijn voordat je de test doet. Twijfel je aan je vorm of gezondheid, of ben je nog ongetraind, waag je dan nog niet aan een maximaaltest.

Hartslagmeting

Als je sporthorloge een ingebouwde hartslagmeter heeft, kun je deze gebruiken om je hartfrequentie te meten. Maar, de meest accurate hartslagmeting doe je met behulp van een externe hartslagmeter. Deze bindt je om je middel en verbind je vervolgens via BlueTooth met je sporthorloge. Hier vind je de beste externe hartslagmeters.