De op maat gemaakte loopschoen komt eraan

De samenwerking tussen hardloopmerk Brooks, Superfeet en HP leidt tot een volledig gepersonaliseerde loopschoen.

donderdag, 7 december 2017, 14:33
De op maat gemaakte loopschoen komt eraan
Foto: Brooks Running

Veel lopers fantaseren er wel eens over: de perfecte, op maat gemaakte hardloopschoen.

Nu hardloopmerk Brooks een samenwerking is aangegaan met Superfeet en Hewlett Packard (HP) lijkt die fantasie nabij. Runner’s World kreeg als eerste een inkijkje in de technologie achter de ‘tailor made’ schoen op The Running Event in Austin (VS).

In september dit jaar kondigde HP de komst aan van ‘FitStation powered by HP’. Inmiddels zijn er twaalf aangesloten winkels – verspreid over de VS – die de voeten scannen en via een 3d-printer op maat gemaakte inlegzolen leveren. Met nieuwe samenwerking wordt de volgende stap gerealiseerd naar een volledig gepersonaliseerde loopschoen.

Zo werkt het:

  • Je begint met het invullen van een aantal basisgegevens, zoals naam, gewicht, lengte, enzovoorts.
  • Je loopt blootvoets drie passen over een speciale mat van anderhalve meter. Het systeem analyseert je passen, de beweging van je gewrichten en je voetafdruk.
  • Vervolgens plaats je je voeten een voor een op een glasplaat, waar er een 3D-scan van je voetvorm wordt gemaakt.
  • Het FitStation maakt een samenvatting met enkele karakteristieken, waaronder basisgegevens over de lengte en breedte van elke voet en het afwikkelpatroon, maar ook een aantal specifiekere details. Het hele proces om jouw profiel samen te stellen, neemt ongeveer 10 tot 15 minuten in beslag, net zoveel tijd als je normaal gesproken nodig hebt bij het passen van je nieuwe loopschoenen.
  • Je persoonlijke analyse wordt vertaald naar specifieke kenmerken voor elke schoen, zoals demping en hoogte van de voetboog. Vervolgens worden je persoonlijke schoenen in elkaar gezet en bij je thuis afgeleverd.

Zo zou het, in theorie, moeten werken. Tijdens onze presentatie kregen wij slechts een demonstratie van het proces. De lancering in de VS staat gepland voor juni 2018.

Tijdens onze demonstratie waren de belangrijkste op maat gemaakte onderdelen in het FitStation de middenzool met persoonlijke demping en de leest, oftewel de vorm van de voet waaromheen de schoen passend gemaakt wordt. Het was niet mogelijk om persoonlijke voorkeuren door te voeren, dat zou een toegevoegde waarde voor de toekomst kunnen zijn. Nu is het nog slechts een kwestie van tijd voordat de technologie zo geavanceerd is dat hardlopers binnen een halfuurtje met hun op maat gemaakte schoenen de winkel uitlopen.

De gepersonaliseerde loopschoen zou weleens een doorbraak in de hardloopmarkt kunnen betekenen, zeker als deze schoen ook tegen een redelijke prijs geleverd wordt. De partners in FitStation zijn nog bezig de prijs te bepalen, maar Brooks wil deze service graag leveren tegen een zeer geringe meerprijs. Dat betekent dat je binnenkort een op maat gemaakt paar schoenen hebt voor de prijs van Brooks Levitate, dus rond de € 170.

Auteur: Molly Ritterbeck