Honden, niet de favoriet van iedere loper. Maar voor de hardlopende hondenliefhebber kan het wel een gezellig trainingsmaatje zijn. Echter, niet alle hondenrassen zijn geschikt om mee te gaan tijdens een run. Wil je weten of jouw viervoeter - of die van jouw buurman - misschien geschikt is voor een rondje hardlopen? We zetten enkele geschikte rassen op een rijtje.

Let op: Onderzoek goed of de hond waarmee jij wil gaan lopen ook echt in goede conditie is om te gaan lopen en laat dit eventueel door een dierenarts beoordelen. Let verder goed op een geschikte ondergrond en verantwoorde weersomstandigheden. Bij twijfel: raadpleeg altijd een specialist.

Hardlopen met je hond, deze hondenrassen zijn geschikt voor het hardlopen

Lees ook: 6 oefeningen om thuis met je hond te doen

De duurlopers

De duurlopers onder de honden onderscheiden zich door een slank lijf met sterke achterpoten en zijn gemiddeld tot groot: Siberische husky, jackrussellterriër, Duitse staande korthaar en bordercollie. In een ontspannen tempo kun je ze zeker meer dan anderhalf uur mee op sleeptouw nemen. Of andersom.

De rustige loper

Zorg je voor een nog langzamer tempo, dan kun je ook best lang op pad met de labrador retriever, de poedel of een dalmatiër. Vooral door hun krachtige lichaamsbouw kunnen ze grote afstanden aan.

Een half uurtje hardlopen

Stevige loopjes van minder dan anderhalf uur zijn een smakelijke kluif voor pitbulls, Engelse setters en golden retrievers. En dat vooral dankzij hun spierbundels en iets minder door hun slanke dan wel gedrongen gestalte.

De sprinters

De sprinters onder de honden zijn middelgroot, slank en hebben een opvallende voorliefde voor hardlopen. Denk aan de bordercollie, de Duitse staande korthaar en natuurlijk aan de hazewindhond.

De mooi-weer-lopers

Is het nogal warm, dan komen andere honden in het spel. De Rhodesian ridgeback en de foxterrier korthaar zijn dan uitstekend geschikt, wat vooral te maken heeft met hun gladde huid. Je herkent ze verder aan een slank lijf en een lange snuit.

De winterse rakkers

Is het juist koud, dan is een beetje vacht wel zo prettig en dat zie je bijvoorbeeld terug bij de Siberische husky.

Volgzame trouwe loebas

Tot slot enkele ware mensenvrienden die niet agressief zijn en zeer volgzaam: golden retriever, labrador retriever, poedel en bordercollie.

Hardlopen met je hond
de blaffende kat honden hardlooplijn schokabsorberend heuptas reflecterende heupriem
De Blaffende Kat - Reflecterende heupriem

€27

KOPEN

Bol.com
kcmultisupplies hondenriem hardlopen hardloopriem heup oranje
KCMultisupplies - Hardloopriem Hond

€24,95

KOPEN

Bol.com
julius k9 idc powertuig harnas hondentuigje zwart neon honden hardlopen
Julius K9 - IDC Powertuig

€36,50

KOPEN

Bol.com
veiligheidslampje halsband ziba druklampje honden uitlaten hardlopen
Ziba - Veiligheidslampje

€8,95

KOPEN

Bol.com

Lees ook:

Vraag & Antwoord: Kan ik met mijn hond hardlopen?

5 redenen om met je hond te gaan hardlopen