In de persconferentie van de 43e TCS Amsterdam in Koninklijk Theater Carré presenteerde Race Director Cees Pronk het deelnemersveld.

Hij typeerde de editie van 2018 treffend als ‘een prachtige mix tussen een breed internationaal en nationaal topveld’. Daar is geen woord van gelogen, want ook dit jaar heeft het organiserende Le Champion in nauwe samenwerking met managementbureau Global Sport Communication zondag 21 oktober weer een geweldig deelnemersveld aan de start staan.

Bij de mannen is de Ethiopiër Kenenisa Bekele met de derde marathontijd ooit (2.03.03) de snelste en tevens ook de grote ster. Zijn vrouwelijke landgenote Meseret Defar debuteert in Amsterdam op de marathon. Beide lopers hebben met name in het eerste decennium van deze eeuw hun sporen verdiend op de baan met Olympische titels en wereldtitels en ook vele wereldrecords. Bekele’s records op de 5000 en 10.000 meter staan nog steeds. Voor Nederland staat de nationale titel op het spel. Favoriet bij de mannen is Michel Butter, bij de vrouwen Miranda Boonstra, die ondanks haar 46 jaar nog altijd strijdbaar is.

Bekele: ‘Hopen op een 100% voorbereiding’

In 2016 won Bekele de prestigieuze marathon van Berlijn. Hij kwam met zijn 2.03.03 slechts zes seconden tekort om het wereldrecord van Dennis Kimetto (2.02.57) uit 2014 te evenaren. Vorige maand zag hij Eliud Kipchoge grenzen verleggen en het nieuwe wereldrecord stellen op 2.01.39. De 36-jarige Bekele hield in zijn perspraatje slagen om de arm toen hem gevraagd werd of hij Kipchoge’s tijd kan verbeteren: 'Ik hoop dat mijn marathonvoorbereiding ooit 100% goed gaat, zonder kleine blessures of andere ongemakken. Dan ben ik er van overtuigd dat ik het kan.

Kipchoge motiveert mij enorm. Ik ben met mijn 36 jaar zeker niet te oud, ik denk dat marathonlopers tot hun 40e top kunnen zijn. Tot nu toe heb ik op de marathon nog niet laten zien wat ik kan. Mijn optimale dag heb ik nog nooit gehad. Dat wil ik verbeteren. De marathon is een kwestie van lichaam én geest.'

Bekele ontmoet in Amsterdam Lawrence Cherono, de winnaar van 2017 in een parkoersrecord van 2.05.09, maar ook Mule Wasihun (PR 2.05.39), Gideon Kipketer (2.05.51) en Laban Korir (2.05.54) kunnen voor een spannende strijd zorgen.

Valentijn Trouw van Global Sports Communication lichtte toe dat de doorkomsttijd op de halve marathon waarschijnlijk ergens tussen de 61.30 en 62 minuten zal komen te liggen, maar tegelijkertijd te willen waken voor een snelle start vanwege het verraderlijke stuk langs de Amstel tussen 15 en 20 kilometer.

Defar: ‘Tijd voor nieuw hoofdstuk’

Jarenlang beheerste ze de baanatletiek op de 3000 en 5000 meter, maar nu is het ‘tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn carrière’, vertelde Meseret Defar. 'Hoofdstuk één is het afsluiten van mijn baancarrière, hoofdstuk twee is starten op de weg.' Over de verwachtingen voor haar marathondebuut in Amsterdam hield de 34-jarige atlete zich op de vlakte: 'Ik heb goed getraind, maar heb geen idee wat een marathon met mij doet. Trainen voor de marathon is erg zwaar.'

Het parkoersrecord staat sinds 2012 op naam van Meseret Hailu: 2.21.09.

Butter: ‘Ik ben de enige die kan verliezen zondag’

Michel Butter was deze zomer op weg naar de EK-marathon in Berlijn maar kampte met een lichte bilblessure, waardoor hij twee weken niet kon trainen. Hij wilde daar strijden voor de prijzen en zegde af. De 32-jarige atleet van Team Distance Runners wilde het jaar niet afsluiten zonder een marathon gelopen te hebben en meldde zich aan voor Amsterdam, de plek waar hij in 2012 zijn persoonlijk record van 2.09.58 liep.

Dit jaar doet hij wederom mee voor de prijzen, want ook nu is Amsterdam het décor voor de nationale titelstrijd: 'Ik ga niet voor een supertijd, maar wil racen en strijden om de titel. Zonder tempomakers dus. Met nog vijf Nederlandse mannen van onder de 2.20 belooft het een mooie strijd te worden. En ik wil natuurlijk wel winnen. Ik ben immers de enige die kan verliezen zondag.'

Butter ontmoet Ronald Schröer (2.16.19), Gert-Jan Wassink (2.17.34), Edwin de Vries (2.17.48), Paul Zwama (2.18.19) en Harm Sengers (2.19.48). Bij de vrouwen is Miranda Boonstra (46) favoriet voor de titel.

Tekst: Eric Roeske