Prijzen marathons verschillen enorm

Verschil in prijs van startbewijs marathon kan oplopen tot meer dan 50 euro.

woensdag, 11 januari 2017, 11:34
Prijzen marathons verschillen enorm

Prijzen van gecertificeerde marathons in Nederland.

Steeds meer Nederlanders beoefenen de hardloopsport en daarbij blijft de marathon een populaire afstand. Zo is volgens recent onderzoek van de Atletiekunie het lopen van de marathon onder mannen het populairste goede voornemen voor 2017.

Marktonderzoeker Nizar El Mahjoubi wil zelf in 2017 debuteren op de klassieke afstand en nam namens Actiecode.nl de prijzen van een reeks van gecertificeerde marathons (met een officieel opgemeten parcours) onder de loep.

Hierbij zijn bevindingen, geactualiseerd met de prijzen van vandaag (11 januari 2017).

prijzen2marathons

De prijzen voor deze evenementen zijn aan het stijgen en daarbij zijn de verschillen tussen de marathons enorm. kalender-marathonIn Etten-Leur kun je voor een bijna een kwart van de prijs van de NN Rotterdam Marathon lopen.

De prijs in Rotterdam is in de laatste maanden voor het evenement wel een stuk hoger dan eerder. Tot 31 oktober was de prijs aanzienlijk lager (61,50 euro), terwijl die in de laatste maand oploopt tot 82,50 euro.

Gemiddeld 40,59 euro
Rotterdam en Amsterdam steken met een (actuele) prijs van respectievelijk 77,50 en 72,50 euro ver boven de andere marathons uit.
Op de derde plek komt de Utrecht Marathon met 49 euro (was onlangs nog 44 euro). Vier van de elf gecertificeerde marathons zitten onder de 25 euro voor een startnummer.*

New York
De gemiddelde prijs voor een marathon in Nederland bedraagt op dit moment 40,59 euro. Ter vergelijking: voor de duurste marathon ter wereld, de New York City Marathon 2016, betaalde je als buitenlander 358 dollar voor het startbewijs.

Goedkoper
Hoe kun je sommige marathons toch goedkoper lopen? El Mahjoubi: ‘Probeer met een groep te lopen en kijk of er mogelijkheden zijn voor groepsprijzen’.
Abonnees van Runner’s World krijgen bovendien 22,50 euro korting op een startnummer voor de TCS Amsterdam Marathon.

Op tijd!
El Mahjoubi vervolgt: ‘Het is vooral verstandig om je op tijd in te schrijven, want tussen het begintarief en het tarief net voor de marathon is er een groot verschil. Voor de marathon in Rotterdam, die de meeste marathonlopers over de streep ziet gaan (zie onder), scheelt dit bijvoorbeeld 21 euro.’

deelnemers-marathon

bronnen-marathon

*Een aantal marathons is niet meegenomen in dit onderzoek. Daaronder de Mar-athon in Sneek (24 juni 2017, inschrijfgeld € 40) en de Kustmarathon Zeeland (7 oktober 2017, € 45).

*Check hier alle gecertificeerde races in Nederland.