[Advertorial] Nummer 071

Black, Footwear, Hat, Shoe, Sun hat, Headgear, Fashion accessory, Cap, Flip-flops, Slipper, pinterest
FOTO: RUNNER'S WORLD

Zelden klonken op onze redactie zoveel oh’s en ah’s als bij het verschijnen van deze nieuwe schoen, de Adidas Futurecraft 4D. Het is dan ook niet zomaar een normaal model dat wij ontvingen.

De Futurecraft 4D is vanaf eind 2017 de eerste 3D-geprinte hardloopschoen die in een grote aantallen voor iedereen te koop is (5000 eind 2017, 100.000 eind 2018).

Plate, Dishware, Font, Logo, Paper product, Paper, Money, Material property, Sweetness, Baked goods, pinterest
FOTO: RUNNER'S WORLD

Van alle 300 paar die op dit moment mondiaal bij relaties van Adidas worden uitgezet, is dit nummer 071, tevens de eerste in de Benelux.

Futurekraft M.F.G.

De eerste schoen uit deze generatie was de eind september (2016) in Berlijn getoonde Futurekraft M.F.G. (Made for Germany). Vijf maanden eerder verkocht New Balance ook al 44 paar speciale 3D-geprinte schoenen, de Zante Generate, en 15 december 2016 was er via een speciale app in New York City, London en Tokio een eenmalige verkoop van een uiterst kleine oplage van de voorloper van de Futurecraft 4D, de Adidas 3D Runner (prijs: 333 dollar).

Licht en zuurstof

De Futurecraft 4D is vooral bijzonder door de maakwijze van de tussenzool, die in zijn geheel is geprint van koolstof. Met behulp van licht en zuurstof is het materiaal getweakt tot een web met een uiterst sterke, lichte en elastische structuur, die een heel zachte demping oplevert. De eerste test toont aan dat het materiaal nog zachter dempt dan Adidas’ Boost en daarbij behoorlijk instabiel voelt.

Deze eerste oplage is echter geen volledige weergave van wat ons op dit gebied te wachten staat. Het materiaal is een geslaagde vingeroefening voor de toekomst, waarin we zeker stuggere en stabielere versies mogen verwachten.

Primeur: Adidas Futurecraft 4Dpinterest
FOTO: RUNNER'S WORLD

Op maat

De Futurecraft is bovendien uithangbord voor de nieuwe fabriek van Adidas, de Speed Factory, waarbij - in de toekomst - elke zool individueel op maat gemaakt kan worden. De gebruikte technieken (digitale lichtsynthese) en de vloeibare grondstof stellen producenten in staat elke denkbare zool in de gewenste vorm en elasticiteit te maken.

Primeur: Adidas Futurecraft 4Dpinterest
FOTO: RUNNER'S WORLD

Daarmee wordt ook het 3D-printen voor de hele industrie op een nieuw niveau getild. Deze manier van werken is zo vernieuwend dat Adidas er zelf de term 4D aan koppelt. Met het vooruitzicht dat 3D-printen in de toekomst in de winkel bij jou om de hoek mogelijk moet zijn.

Bekijk hier de achtergronden van de Adidas Futurekraft 4D

Kun jij niet tot eind 2017 wachten op de Adidas Futurecraft 4D? De eerste exemplaren zijn al gesignaleerd op eBay.

Lees ook ons artikel over de toekomst van de 3D-geprinte loopschoen in de nieuwe Runner's World (juni 2017).
Koop het juninummer in onze webshop of lees het artikel meteen via Blendle: Maatwerk schoenen.