Schippers en Vetter veroveren eerste medailles voor Oranje

Nagenieten met een korte terugblik op de eerste Nederlandse WK-medailles

maandag, 7 augustus 2017, 16:03
Schippers en Vetter veroveren eerste medailles voor Oranje

Twee maal verrassend brons

Zondagavond kleurde het Olympisch Stadion van Londen Oranje. En brons. Zevenkampster Anouk Vetter en sprintster Dafne Schippers veroverden de eerste medailles voor het Nederlands Team bij de Wereldkampioenschappen Atletiek. Maar weinig sportkenners hielden rekening met een medaille voor Schippers op de 100 meter. Ze stond immers in de finale met de langzaamste seizoenstijd van allemaal. Nóg opvallender was de derde plaats voor Vetter op de zevenkamp. Op de Olympische Spelen van Rio in 2016 eindigde ze slechts als tiende.

Schippers is weer terug
Dafne Schippers is weer ‘back in front’. Na een moeizame tweede seizoenshelft in 2016 waarbij ze, na haar Europese titels op de 100 meter en 4×100 meter in Amsterdam, bij de Olympische Spelen in Rio genoegen moest nemen met een vijfde plaats op de 100 meter en een zilver plak op de 200 meter, duurde het tot zondagavond voordat ze weer een grote prijs pakte. Na Rio belandde de 25-jarige atlete in een motivatiedip. Alle randverschijnselen rondom haar gedaantewisseling van succesvol meerkampster naar absolute sprintvedette in 2015 had zijn tol geëist. Teveel werd er aan haar getrokken, zowel op het commerciële vlak als op het gebied van persaandacht. Normaal over straat gaan was er ook niet meer bij, en dat allemaal dankzij haar wereldtitel op de 200 meter in Beijing 2015. In haar geboortestad Utrecht werd zelfs een fietsbrug naar haar vernoemd.

Rigoureus greep ze in. Een stringenter management, de volledige overstap naar de Amerikaanse trainer Rana Reider en een volledige focus op de WK Atletiek. In Londen zou ze gaan pieken en alle voorafgaande wedstrijden stonden in het teken van Londen. Het eerste bewijs daarvan leverde ze op de 100 meter. Haar entree voor de start sprak boekdelen. Als een roofdier stond ze achter de blokken bij het voorstellen van de finalisten. Eindelijk was daar weer haar ongeëvenaarde tweede stuk. Brons! Na afloop reageerde ze dan ook blij: ,,Ik ben echt blij met brons. Ik ben een goede finaleloper. Rana kan het vuur in mij naar boven halen. Vanuit de buitenbaan 9 zie je niet wat er gebeurt, maar na een niet perfecte start ben ik gaan lopen-lopen-lopen en heb ik mij terug kunnen vechten tot brons. Ik ben weer terug.” Het belooft wat voor de 200 meter, waarvan de finale vrijdagavond op het programma staat.

WK atletiek

Vetter: ‘Brons voelt als een droom’
Waar Schippers voorafgaand aan ‘Londen’ al eigenaresse was van drie van de dertien Oranje WK-medailles die Nederland ooit binnen hengelde, debuteerde Anouk Vetter op deze medailletabel. Het was dan ook een daverende verrassing dat de 24-jarige atlete brons pakte op de zevenkamp. Om haar medaille nog meer cachet te geven deed ze dit bovendien door haar eigen Nederlands record te verbeteren.

Daar zag het na dag 1 niet naar uit. Na een goede 100 meter horden van 13.31 seconde en hoogtesprong van 1,77 meter, viel haar prestatie bij het kogelstoten met 15,09 meter enigszins tegen. Maar vooral het afsluitende nummer van dag 1, de 200 meter was ronduit teleurstellend. Ze stortte de laatste 50 meter volledig in en kwam tot een tijd van 24.36 seconde. Daardoor startte ze op dag 2 op plaats vijf en leek het podium ver weg. Haar vertesprong van 6,32 meter op zondagmorgen was echter meteen al klasse en dankzij het speerwerpen klom ze nog verder omhoog in de tussenstand. In haar derde en laatste poging zette Vetter alle andere meerkampsters op deze discipline op grote achterstand. Naar liefst 58,41 meter vloog Vetter’s speer, bijna drie meter verder dan haar eigen persoonlijk record. Het bleek bovendien een kampioenschapsrecord te zijn: nooit werd in een zevenkamp op een WK verder met de speer geworpen.

WK atletiek

Voor de afsluitende 800 meter verkeerde Vetter dan ook in een riante uitgangspositie, waarbij ze ruim 12 en 16 seconden mocht verliezen op haar achtervolgers Yargelis Rodriguez uit Cuba en Katarina Johnson-Thompson uit Groot-Brittannië. Dat liet Vetter natuurlijk niet gebeuren. Haar 2.19.43 was ruim voldoende. ‘Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven dat ik brons heb behaald. Ik werd na de 800 meter helemaal emotioneel. Ik wist niet of ik het gehaald had. Ik moest echt wachten tot de eindklassering op het grote scorebord verscheen. Brons voelt nog steeds als een droom,” vertelt ze na haar zevenkamp aan de NOS.

Anouk Vetter is na Dafne Schippers in 2013 de tweede atlete ooit die een meerkampmedaille verovert op een WK Atletiek. Op de WK Indoor waren Karin Ruckstuhl (2006) en Nadine Broersen (2014) eerder ook succesvol op de vijfkamp met respectievelijk zilver en goud. Wereldkampioene in Londen werd Olympisch Rio-kampioene Nafissatou Thiam uit België. Zij sprokkelde 6784 punten bijeen.

Tekst: Eric Roeske

Fotografie: Erik van Leeuwen