Schippers pakt ‘onder protest’ toch de winst

Wereldkampioen mocht ondanks valse start toch meedoen aan de 200 meter.

vrijdag, 16 juni 2017, 14:01
Schippers pakt ‘onder protest’ toch de winst

Bijzondere omstandigheden

Donderdagavond ging de jarige Dafne Schippers er met de winst vandoor tijdens de Bislett Games, een Diamond League-wedstrijd in Oslo. Ze won de 200 meter, maar dit ging allesbehalve vlekkeloos.

Onder protest
De kersverse 25-jarige wereldkampioen op dit nummer maakte overduidelijk een valse start, wat directe diskwalificatie zou betekenen. Ze gaf bij de wedstrijdleiding aan dat ze geluid uit het publiek hoorde komen en daarop reageerde. Dus kreeg Schippers de mogelijkheid om ‘onder protest’ te lopen.

‘Het was nogal luidruchtig bij de start, wat het heel moeilijk maakte om me te concentreren’, vertelde Schippers aan een persvertegenwoordiger van de IAAF (International Association of Athletics Federations).

Onder protest lopen houdt in dat de atleet gediskwalificeerd is vanwege (in dit geval) een valse start, maar direct een protest heeft ingediend. Als de wedstrijdleiding dit goedkeurt, mag er wel worden deelgenomen aan de race, waarna na afloop wordt gekeken of het resultaat alsnog geldig is.

Makkelijke winst
Schippers won de race uiteindelijk met grote voorsprong en kwam in 22.31 seconden over de eindstreep. Vrij snel na de finish werd Schippers alsnog gediskwalificeerd en uit de uitslag geschrapt.

‘Er was super veel geluid in het publiek. Ik zat in het blok met de hoop dat het rustiger zou worden, maar we gingen al starten’, aldus Schippers tegen de NOS. ‘Ik had al half mijn hand omhoog gedaan, daarom mocht ik nog een keer lopen.’

Later in de avond werd de diskwalificatie weer teruggedraaid. De organisatie liet per tweet weten dat de Nederlandse atlete alsnog de winst achter haar naam kreeg. ‘Als het echt vals was, had ik natuurlijk niet mogen lopen.’

Schippers laat verder weten: ‘Ik voel de vooruitgang, maar het moet er nog wel een beetje uitkomen met betere tijden.’

Bekijk hieronder de wedstrijdvideo van de 200 meter.

Foto: Getty