Sifan Hassan gokt en verliest goud

Na een aanvallende race in de finale van de 1500 meter grijpt Sifan Hassan naast de medailles. We blikken terug.

dinsdag, 8 augustus 2017, 12:26
Sifan Hassan gokt en verliest goud

Alles of niets

Sifan Hassan finisht maandagavond als vijfde in de finale op de 1500 meter. Torenhoog favoriet en het dan toch niet waarmaken. Tijd om de balans op te maken op een frisse dinsdagmorgen in Londen.

De doorgewinterde en uitstekend geïnformeerde stadionspeaker in het Olympisch Stadion van Londen kondigde het vooraf aan de finale 1500 meter nog zo aan: Sifan Hassan was favoriet voor de titel. Op basis van de Diamond Leaguewedstrijden die de 24-jarige atlete dit jaar afwerkte en met de drie beste jaartijden achter haar naam was dit natuurlijk een schoolvoorbeeld van scorebordjournalistiek.  Maar ook de hele Nederlandse pers was er gerust op. De titel kon haar niet meer ontgaan. En zelfs in de 28e editie van de vermaarde internationale atletiektoto voor atletiekkenners stemde 60% op goud voor Hassan en maar liefst 95% voor een medaille. Een bescheiden  10% dacht dat Faith Kipyegon, de uiteindelijke winnares, goud zou gaan pakken.

Eerst het goede nieuws. Wat een fantastische wedstrijd was het! Op voorhand werd reikhalzend uitgekeken naar deze finale, met misschien wel het sterkste deelnemersveld van de hele Wereldkampioenschappen atletiek. Vijf vrouwen in topvorm die 3.56 minuten in hun benen hebben: Laura Muir, Faith Kipyegon, Jessica Simpson, Caster Semenya en Sifan Hassan. Plus de niet in vorm zijnde wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba met een onwaarschijnlijke tijd van 3.50 uit 2015 achter haar naam, en ook nog de Europees kampioene Angelika Cichocka.

Dan de wedstrijd. Een snelle opening op de eerste 400 meter in 65 seconden. Vervolgens een ronde waarin het tempo inzakt tot een veredeld jogtempo van 71 seconden. En dan de opmaak voor de laatste 600 meter. Sifan Hassan rukt in één keer op vanaf plaats 12 naar de koppositie. Om vervolgens in een moordend tempo het deelnemersveld haar wil op te leggen. Alleen Olympisch kampioene Faith Kipyegon kan volgen. Een eindsprint over 600 meter! Onmogelijk eigenlijk om dit vanaf kop te doen. En toch lukt het bijna. Pas in de laatste 100 meter gaat het mis. Hassan verzuurt als ware het een wedstrijd over 400 meter die ze te snel is gestart. Kipyegon wint en vlak voor de streep komen ook Simpson, Semenya en Muir nog net over Hassan heen. Dibaba wordt twaalfde…

Sifan Hassan, WK atletiek

Te gretig
Bondscoach Grete Koens: “De tactiek van haar coach was om op 600m voor de finish de aanval te openen. Sifan heeft gelopen voor goud, niet voor minder. Haar slotronde van 58.8 is super maar Olympisch kampioene Kipyegon was nog beter. Misschien was Sifan te gretig. Je wist van tevoren dat het zou gaan tussen de vijf meiden die ook op die plekken eindigen, Sifan helaas als vijfde.”

Succestrainer Honoré Hoedt, die Hassan tussen 2013 en 2016 bij Loopland Gelderland op Papendal van groot talent omschoolde naar wereldkampioene vond het ‘ontzettend zuur voor Sifan’. Hoedt: “Het was een rare race waarbij Sifan vroeg aan kop kwam. Haar laatste ronde in 58 seconden had een ongunstige volgorde: 28-30 in plaats van 30-28. Sifan blies zich zo op. Op kop lopen is prima, maar wel in je eigen optimale tempo, een drietrapsraket, steeds sneller. Op de laatste 50m worden de medailles verdeeld…. dan moet je nog over hebben! Dus eerst op 600 meter voor de finish op kop komen, ietsje sneller gaan, de tweede 200 meter nog iets sneller, en de laatste 200 meter nog sneller (en daarvan de laatste 100 en 50 meter nog sneller! Dus in 32-30-28. Dan was het goud geweest!”

Lange afstandsloopster Jip Vastenburg twitterde vanochtend dit: “Balen voor Sifan, maar de meiden die haar hier verslaan hebben allen het niveau van 3.56! Het was een mega finale, gegokt en helaas verloren. Kortom, ze heeft mega veel lef getoond en dan verlies je soms, maar klopt alles dan heb je goud in je handen. Ik ben trots in ieder geval.”

Lopen met je hart, niet met je hoofd dus. Sifan heeft mijn hart in ieder geval gestolen: wie niet waagt, wie niet wint.

Tekst: Eric Roeske

Fotografie: Erik van Leeuwen