Sporten als je ernstig ziek bent

Wedstrijdloopster Mirjam Graat kreeg borstkanker, bleef hardlopen en schreef over haar ziekte en passie een mooi boek.

zaterdag, 1 oktober 2016, 11:32
Sporten als je ernstig ziek bent

‘Deze ziekte kan je ook veel geven…’

Bij de Haagse hardloopster Mirjam Graat (1980) werd in 2012 borstkanker geconstateerd. Over het verloop van haar ziekte, de behandeling, genezing en het blijven sporten, schreef ze het goed ontvangen boek Mijn kankermarathon. Inmiddels loopt ze weer wedstrijden en ook zelfs marathons.

Mirjam GraatGeen strijd
Mijn kankermarathon, zo staat geschreven op haar eigen website, is het verhaal van een jonge vrouw die op een dag ontdekt dat ze een knobbeltje in haar borst heeft.
In no time krijgt ze te horen dat het knobbeltje borstkanker is. Bij de uitdrukking ‘vechten tegen kanker’ kan zij zich echter niets voorstellen. Uit haar boek:

‘Vechten tegen kanker’ was voor mij een cliché-uitspraak waar ik me geen concrete voorstelling bij kon maken. Voor mijn gevoel heb ik nooit tegen kanker gevochten. Het overkomt je en je gaat er zo goed mogelijk mee om.

Trainen
Hardlopen speelt een grote rol in haar leven. Het eerste wat zij aan de artsen vraagt na een operatie is wanneer ze weer mag trainen. Met haar boek, zo staat geschreven in Haagse Bluf, wil Graat anderen inspireren en laten zien hoe je, ook als je ernstig ziek bent of tegenslag hebt, toch kunt blijven sporten en wat sport dan voor je kan betekenen.

Fragment
Kanker is een narcistisch gezwel dat alleen aan zichzelf denkt en ongevraagd, onaangekondigd en roekeloos z’n gang gaat. Een beest dat ongegeneerd je hele lichaam door ploetert en alles wat het tegenkomt uit de weg ruimt met z’n grote, scherpe tentakels. ‘Cancer’ betekent niet voor niets ‘krab’.

Over haar boek maakte Graat dit filmpje (‘Deze ziekte kan je ook veel geven…’):

 

mijnkankermarathon boek

Lees hier de eerste bladzijden uit het boek.

Een mooie recensie tref je hier aan.

 

Een deel van de opbrengst van de verkoop van het boek gaat naar de Roparun.

 

Bronnen: www.mijnkankermarathon.nl & Facebook