Tof transpireren

Zweten is een bijzonder mechanisme dat ervoor zorgt dat je overtollige warmte kwijtraakt.

vrijdag, 28 maart 2014, 7:00
Tof transpireren
FOTO: GETTY

Zweten is een bijzonder mechanisme dat ervoor zorgt dat je overtollige warmte kwijtraakt. Maar wist je dat zweet je huid reinigt en beschermt tegen indringers?

Zondag was het weer zover: plotselinge warmte bij een grote wedstrijd in het voorjaar. Met een record aantal deelnemers en ook een recordtemperatuur, was je blij dat het zondag op en rond het circuit van Zandvoort maar maximaal twaalf kilometer duurde.

Lijkt je hoofd wel een douchekop? En is dat gênant? Nee, zweten is prima. Wie veel zweet, is gezond. Zweten helpt je om de overtollige warmte die je lichaam produceert tijdens het hardlopen kwijt te raken.
Zweten opent de poriën en heeft ook een reinigende functie. Bovendien biedt zweet bescherming tegen de boze buitenwereld die vol zit met enge bacteriën. Duitse onderzoekers vonden in transpiratievocht het aminozuur dermcidin. En dat goedje bestrijdt bacteriën.

Zo word je bijvoorbeeld beschermt tegen de E-colli-bacterie, die maag- en darmstoornissen veroorzaakt en tegen candida, een lastige en vaak hardnekkige schimmelinfectie die zowel in mond, darm als vagina voorkomt.

Goed dat je er lekker tegenaan bent gegaan, zondag tijdens de Runner’s World Zandvoort Circuit Run. Het was meer dan goed voor je.