'Liters water drinken is supergezond', 'Je kunt er nooit te veel van drinken' en het zou zelfs helpen om af te vallen en oververhitting te voorkomen... Wat is er waar over water? Negen feiten en fabels over water drinken.

1. Veel water drinken is gezond

Je leest weleens dat je dagelijks 3 liter water zou moeten drinken, want veel water drinken zou gezond zijn. Dat klopt niet helemaal. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om 1,5 tot 2 liter te drinken op een dag. Dat zijn zo veel glazen. Het hoeft niet per se water te zijn, alle dranken zonder toegevoegde suikers of alcohol dragen bij aan je vochtinname. Een lekker bakkie koffie, kopje thee of glas melk telt net zo goed mee.

2. Te veel water drinken is gevaarlijk

Wat gebeurt er als je te veel water drinkt? Je nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Drink je veel meer, dan kan er een te laag gehalte aan natrium in je bloed ontstaan, wat ritmestoornissen aan je hart kan veroorzaken. Als je extreem veel drinkt, kan er zelfs een ophoping aan vocht in je hersenen ontstaan. Te veel water drinken is dus zeker gevaarlijk.

Minder dan één procent van de marathonlopers ontwikkelt symptomen van watervergiftiging. Sommige groepen zijn er gevoeliger voor, zoals mensen die langer dan vier uur over een marathon doen en mensen die een groot gedeelte in koudere weersomstandigheden wandelen of hardlopen (je zweet niet zo intens als op warmere dagen). De beste manier om watervergiftiging te voorkomen is om af te gaan op je natuurlijke graadmeter: dorst.

3. Van veel water drinken ga je veel plassen

Ren jij halverwege je training altijd wel een keer naar de wc? Misschien komt dat omdat je simpelweg overdrijft met je waterinname. Want inderdaad: drink je veel, dan moet je ook vaak plassen.

4. Je urine moet helder zijn

Heldere urine is een beetje overdreven. De kleur van je urine hoort licht geel te zijn, als citroenlimonade. Als de kleur helder is, betekent het dat je tot de rand vol zit. Wanneer je urine de kleur heeft van appelsap of donkerder en zelfs ruikt, dan moet je even bijtanken.

5. Van cafeïne droog je uit

Cafeïne geeft je een boost maar zorgt er tegelijkertijd voor dat je iets meer moet plassen. Volgens dr. Yeargin (expert op het gebied van hydratatie en hyperthermie onder kinderen en tieners van de universiteit van South Carolina) bleek uit recent onderzoek dat 250 tot 300 milligram cafeïne (ongeveer twee koppen koffie) er pas na ongeveer 3 uur voor zorgt dat je iets meer urineert. Het onderzoek liet ook zien dat sporten dit effect teniet doet. Als je binnen één tot twee uur na je kop koffie gaat hardlopen, plas je niet meer uit dan normaal. Wanneer je sport gaat de energie in het lichaam naar je spieren waardoor je organen inactiever zijn. Maak je geen zorgen als je elke dag een koffie verkeerd drinkt. Het effect op je lichaam en prestaties zal minimaal zijn omdat je er al aan gewend bent.

6. Dorst is geen goede richtlijn

Dorst is zeker een goede graadmeter. Je krijgt vanzelf dorst als je lichaam vocht nodig heeft. Sommige experts vragen zich alleen wel af of dit je enige richtlijn moet zijn. De dorstprikkel komt pas vrij laat door. Bij intensief trainen verdwijnt het signaal soms helemaal. Dit zijn de gevolgen als je te weinig water drinkt.

7. Water werkt het beste om gehydrateerd te blijven

Ondanks dat water een goede manier is om gehydrateerd te blijven, is het niet altijd de beste keuze. Water is genoeg voor een rustige loop van een uur op een koele dag. Op een warme zomerochtend waarbij je veel transpireert en zout verliest, kun je ook wat natrium innemen. Zout helpt je lichaam om water vast te houden. Sportdrankjes (en sportdank kun je zo zelf maken) of water waaraan elektrolyten zijn toegevoegd zijn dan een betere optie. Dit soort drankjes kun je het beste tijdens je loop drinken. Als je zo'n drankje voor je training drinkt, plas je alles wat je niet nodig hebt gelijk uit.

8. Veel water drinken helpt bij afvallen en 'ontgiften'

Er is geen bewijs dat veel water drinken je lichaam reinigt. Te veel water kan juist het vermogen van de nieren om bloed te zuiveren lichtelijk beschadigen.

Drink je normaal gesproken graag suikerrijke frisdranken of alcoholische drankjes die veel calorieën bevatten en wil je wat afvallen? Dan is overstappen op water wel verstandig. Dat scheelt je een heleboel calorieën en kan dus zeker helpen om wat gewicht te verliezen.

9. Veel water drinken verlaagt je risico op oververhitting

Oververhitting oftewel een hitteberoerte is levensgevaarlijk. Je lichaamstemperatuur stijgt ongecontroleerd door een verstoring van de balans tussen warmteproductie en warmteverlies. Voldoende water drinken is belangrijk, maar kan oververhitting niet voorkomen. Goed getraind en uitgerust aan de start van een wedstrijd is belangrijk. Luister bovendien goed naar je lichaam: een hardloper die een hitteberoerte krijgt, krijgt vaak last van:

  • plotselinge hoofdpijn
  • misselijkheid
  • zwakte, duizeligheid
  • snelle, onregelmatige hartslag
  • niet meer transpireren
  • kippenvel

Zo voorkom en behandel je oververhitting (hitteberoerte).