Eindelijk weer iemand die finisht

Slechts vijftien deelnemers haalden ooit de finish van de Barkley Marathons. Michiel Panhuysen probeerde het vier keer.

vrijdag, 21 april 2017, 11:17
Eindelijk weer iemand die finisht

Ultieme ultratrail: de knettergekke Barkley Marathons

De inschrijving is geheim. De starttijd is een verrassing. En als meer dan één deelnemer de finish haalt, is het veel. De Amerikaanse Barkley Marathons is een uiterst slopende en een van de meest uitdagende ultratrailruns ter wereld.

Begin april werd de meest recente editie van de Barkley Marathons gehouden. De wedstrijd ken­de ditmaal wel een winnaar: John Kelly uit Washington D.C. bereikte de slagboom aan de finish na 59.30 uur, een half uur voor de tijdslimiet van zestig uur.

Zes seconden te laat
De nummer twee, Gary Robbins uit Canada, was minder succesvol. Hij overschreed de tijdslimiet met zes secon­den, ook al had hij alle benodigde boekenpagina’s verzameld.

De selectie om überhaupt te mogen deelnemen aan de ultraloop is een geheimzinnig gebeuren en geen deelnemer weet op welke gronden de keuze plaatsvindt, behalve dit: praat er niet over, want wie er over kletst wordt niet geselecteerd.

Tipje van de sluier
Michiel Panhuysen deed, als enige Nederlander, al vier keer mee. Hij krijgt regelmatig mails van mensen die hem vragen om een tipje van de sluier op te lichten. Daar begint hij niet aan. ‘Als je je verdiept in de Barkley en een beetje creatief denkt, kom je er wel achter. Mij is het óók gelukt.’

Onderweg zag Panhuysen een steen veranderen in een hagedissenkop, een windvlaag draagt opeens het geluid van een klassiek concert mee. Panhuysen kijkt er niet van op: gewoon hallucinaties, die horen erbij. Welkom bij de Barkley Marathons.

Bekijk hier de reportage van de editie van dit jaar:

Alle details over de deelname van Panhuysen en de waanzinnige zwaarte van de Barkley Marathons lees je in het nieuwe meinummer van Runner’s World (2017). Je kunt het verhaal van Rob Voorwinden ook lezen via Blendle (voor minder dan 1 euro) of koop het hele nummer in onze webshop (gratis verzending).

Lees ook: Barkley Marathons 2016: één persoon haalt finish

Foto’s: Tamara Reynolds (boven), @kendracherise (finish John Kelly)

Tags: